VEĽKÉ ORVIŠTE: Malá škola s veľkými výsledkami

  • Spravodajstvo
  • 16. apríla 2014, 13:21
  • Autor:jk

Koľko škôl na Slovensku nájdete takých, ktorých pôvodný účel bola sýpka? My sme takú objavili vo Veľkom Orvišti, kde zborovňa slúži zároveň aj ako počítačová učebňa.

Už v prvej polovici 19. storočia v obci sídlila cirkevná rímskokatolícka ľudová škola. Nová škola našla svoju strechu v roku 1924 v prerobených priestoroch poľnohospodárskeho objektu, kde existuje dodnes.
Jej prvý až štvrtý ročník navštevuje dokopy 17 detí, čo je podľa slov jej riaditeľa Petra Turzu na „historickom minime“. Spomína si na doby, keď po chodbách pobehovalo aj päť desiatok šarvancov. Hoci na lepšie časy by sa mohlo trochu zablýskať, veď budova vedľa stojacej materskej školy je plná.
P. Turza priznáva, že Damoklov meč nad nimi visí už roky: „Škola už pred rokmi skončila v Prašníku, končí v Ratnovciach, Borovciach… Pán minister vymyslel limity minimálneho počtu žiakov a to je likvidácia takmer všetkých takýchto škôl na Slovensku.“
Obecný úrad údajne zatiaľ miestnu školu rušiť nechce, musí však na ňu vždy dofinancovať náklady. Kúri sa v nej ešte gamatkami, stropy niekdajšej sýpky sú vysoké. Žiadalo by sa aj centrálne kúrenie, aj zateplenie budovy, aj výmena okien. Peniaze sa však nájdu ledva na základný chod školy a fondy Európskej únie? „Skúste dať žiadosť na europrojekt so 17 žiakmi a skončili ste,“ odpovedal na našu otázku riaditeľ.

Viac sa dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 16, ktoré je v predaji od 15. apríla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 4. mája 2024
Meniny má Florián, zajtra Lesana