Trnavský kraj rozhodol o predaji budovy pre ESO za euro

  • Spravodajstvo
  • 10. apríla 2014, 08:11
  • Autor:sita/red

Trnavský samosprávny kraj pomôže reforme verejnej správy ESO ministra vnútra Roberta Kaliňáka poskytnutím nehnuteľností bývalého Stredného odborného učilišťa vodohospodárskeho v Piešťanoch za jedno euro. Po rekonštrukcii by tam mali byť pod jednu strechu sústredené všetky štátne inštitúcie z kúpeľného mesta. O predaji za euro rozhodli dnes krajskí poslanci.

Podľa krajskej poslankyne Ivety Babičovej je budova v dezolátnom stave, zdržujú sa v nej bezdomovci a je najvyšší čas, nájsť pre ňu nového vlastníka. Podľa župana Tibora Mikuša prevodom budovy štátu bude kraj šetriť, pretože len temperovanie rozsiahlych priestorov v zime stálo približne 25-tisíc eur.
Okresný úrad v terajších priestoroch podľa prednostu Igora Nicáka nedokáže vybudovať klientske centrum, ktoré je jedným z hlavných argumentov v prospech reformy ESO. Stredné odborné učilište vodohospodárske bolo vyradené zo siete stredných škôl k 1. septembru 2007, kraj jeho budovu odvtedy ponúkal v šiestich kolách na predaj. Hodnota súboru budov a pozemkov podľa znaleckého posudku z tohto obdobia je viac ako deväť miliónov eur, žiaden kupujúci za túto cenu sa však nenašiel.
Klientske centrá sú súčasťou reformy štátnej správy ESO. Prvé bolo otvorené koncom minulého roka v Nitre, postupne pribúdajú ďalšie. Vízia rezortu vnútra je, že občan navštívi takéto pracovisko úradu iba raz, keď jednoduché podanie vybaví ihneď a pri zložitejšej agende bude s informáciami pracovať samotný úrad. Záležitosti by sa mali dať vybaviť cez klientske centrum kdekoľvek na Slovensku, nielen v okrese trvalého bydliska.
Vďaka reforme ESO štát vlani ušetril 130 miliónov eur, v tomto roku to má byť ďalších 280 a do roku 2016 až 700 miliónov eur.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Žigmund, zajtra Galina