DUBOVANY: Stačia dobré deti a tvorivé učiteľky

  • Spravodajstvo
  • 10. apríla 2014, 09:33
  • Autor:jk

Základná škola v Dubovanoch je spoločne s materskou školou ukrytá uprostred zelene, ktorú by vraj iné mestské zariadenia mohli len závidieť. Skutočne, budovu len ťažko nájde cudzí návštevník. Zvlášť, keď sa z jej okolia neozýva typický krik desiatok vystrájajúcich šarvancov.

Škola patrí medzi malotriedky. Jej prah dennodenne prekračuje len 28 žiakov. Jedenásť prvákov a druhákov smeruje do jednej učebne, sedemnásť tretiakov a štvrtákov do druhej. Po tohoročnom zápise prvákov je zrejmé, že taký istý počet detí, ktorý na konci školského roku ubudne, budúci rok aj pribudne.
Aj taká malá škola v súčasnom problematickom systéme školstva nemá na ružiach ustlané a zánik tu nie pojmom zo slovníka cudzích slov. „Pravdaže sa pod nami trasie stolička,“ otvorene priznáva riaditeľka Darina Havrlentová, ktorá vo funkcii pôsobí druhý rok. Zdá sa, že si z tejto hrozby ťažkú hlavu nerobí a srší energiou vytvárajúcou nové aktivity, ktoré tu nebývali takou samozrejmosťou.
Žiaci sa zapájajú do všetkých súťaží. Spomedzi 705 škôl si práve dubovianska škola uchytila prvenstvo v projekte Hovorme o jedle. Ten spočíval v tom, že celý týždeň doobeda deti pripravovali šaláty či piekli chleba a popoludňajšie hodiny venovali teórii. Len pred dvomi týždňami si žiačky Lea Svetlíková a Veronika Hornáková vydobyli víťazstvo v piešťanskej Playback show. Riaditeľka radosť neskrýva: „Kam sme išli, tam sme vyhrávali, a to sa ani zďaleka nemôžeme porovnávať s veľkými školami.“ Akurát ju mrzí, že nemajú vlastnú telocvičňu, a tak im športové zápolenia unikajú.
Aj fondy z Európskej únie ich akosi obišli. Objekt by potreboval zatepliť, vymeniť okná. Financií nie je nazvyš. „My ani nemrháme peniazmi na drahé pomôcky. Mám šikovné učiteľky, tie vlastnoručne vyrobia, čo treba,“ pochváli svoj tím D. Havrlentová. Triednou učiteľkou je ešte Romana Dalošová a vychovávateľkou v školskom klube Monika Ottingerová, vyučujúca zároveň anglický jazyk, výtvarnú a telesnú výchovu.
Šéfka školy tvrdí, že škole nechýba nič, ak sú „dobré deti, od ktorých nepočuť škaredé slovo, a tvorivé kolegyne“. To už vraj máte vyhraté a malá škola je len výhodou. „Každé jedno dieťa držíte pod palcom, nič vám neunikne.“
Hoci zateplenie zostáva v rovine snov, v novej ekologickej učebni v čase našej návštevy zostáva dokončiť už len niektoré práce. A na dvore by do konca roka mal pribudnúť nový crossfit – ihrisko s využitím odpadových materiálov ako napríklad pneumatiky.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 15, ktoré je v predaji od 8. apríla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 2. mája 2024
Meniny má Žigmund, zajtra Galina