Malí kuchári už vedia piecť chlieb aj pizzu

  • Kultúra a spoločnosť
  • 9. apríla 2014, 13:48
  • Autor:vd

Školáci si nasadili kuchárske čiapky, potom si vyhrnuli rukávy a pustili sa do miesenia cesta. Drobnými prstami ho obracali, tlačili, gúľali až sa im na čelách objavovali kropaje potu.

Hodinu praktického vyučovania priamo v pizzerii s triednou učiteľkou Evou Sokolovou si jej zverenci zo Základnej školy (ZŠ) na Holubyho ulici v Piešťanoch predĺžili v stredu 2. apríla trojnásobne. Naučili sa piecť chlieb, pizzu, pizza štangle aj namiešať dressing.
Praktickej výučbe predchádzala prednáška. O histórii pečenia pizze im porozprávala majiteľka pizzerie Petra Havrlentová z Piešťan: „Pizzu, ale nie v takej podobe ako ju poznáme dnes, ale skôr, ako suchú placku podobnú chlebu, začali piecť chudobní ľudia v okolí Neapolu. Bolo to pred asi tisíc rokmi. V ich dialekte slovíčko pizza znamená – tlačiť, ťahať. Prvé dodávky pizze robil Raffaele Esposito v roku 1889 z reštaurácie Pizzeria Pietro il Pizzaiolo v Neapole, a to pre kráľa Umberta I. a jeho manželku kráľovnú Margheritu, ktorí ňou boli nadšení. Zaujímavé je, že práve Margherita je najobľúbenejšou pizzou na svete.“

Viac sa dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 15, ktoré je v predaji od 8. apríla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 15. septembra. Tento deň je sviatkom Sedembolestnej Panny Márie a Medzinárodným dňom demokracie a Dňom softvérovej slobody.…
  • 15.09.2025, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 13. septembra. Tento deň je Dňom pozitívneho myslenia, Medzinárodným dňom čokolády a Medzinárodným dňom programátorov. Meniny má…
  • 13.09.2025, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 14. septembra. Tento deň je Dňom európskeho kultúrneho dedičstva. Meniny má Ľudomil.
  • 14.09.2025, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 15. septembra 2025
Meniny má Jolana, zajtra Ľudmila