Prečo je dobré začať s malými hlodavcami

  • Spravodajstvo
  • 4. apríla 2014, 08:22
  • Autor:ip

Chcete si zaobstarať domáceho štvornohého miláčika? Piešťanský týždeň spoločne s veterinárom Miroslavom Bernátom z ambulancie AB-VET pripravil sériu článkov o psoch, mačkách a exotických zvieratách. V deviatej časti sa dozviete, na čo si treba dať pozor pri kúpe malého hlodavca.

Podobne ako je to u mačiek, popularita malých, ale aj väčších hlodavcov ako domácich miláčikov stále stúpa. Sú totiž vhodnou štartovacou čiarou pre rodiny s deťmi, ktoré nemajú skúsenosti so zvieratami. Malé hlodavce tiež môžu byť dobrým spoločníkom pre mladšie deti, no zodpovednosť je vždy na rodičoch.
„Pri hlodavcoch je praktická najmä jednoduchosť chovu, kŕmenia, potreba priestoru. Ideálne je, ak v byte alebo v dome rodina vyčlení miesto napríklad na prepravku, klietku či ohradu. Myši alebo potkany by som umiestnil jednoznačne do klietky, pretože ak ujdú, môžete rozoberať celý dom,“ povedal M. Bernát.
Okrem miesta treba myslieť i na hygienu a potravu. Hlodavce majú rýchlejší metabolizmus a v súčasnosti pre ne existuje množstvo špecializovaných krmív. Je vhodné, aby sa strava u týchto zvierat extrémne nestriedala. Dobré je napríklad podávať zeleninu.
Malé hlodavce nepotrebujú veľký dohľad veterinára. M. Bernát však spomenul, že v rodine s malými deťmi by určite uvažoval o odčervení zvieraťa.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 14, ktoré je v predaji od 1. apríla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 19. mája. Tento deň je Svetovým dňom hepatitídy. Meniny má Gertrúda.
  • 19.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 19. mája 2024
Meniny má Gertrúda, zajtra Bernard