Špalda – zdravá obilnina pre malých i veľkých

  • Spravodajstvo
  • 2. apríla 2014, 13:47
  • Autor:red

Špalda je prastarý nešľachtený druh pšenice. Je výnimočná svojím zložením a zaujímavou orechovou chuťou. Obsahuje vysoký podiel bielkovín (17 %), kvalitný tuk s vysokým obsahom nenasýtených mastných kyselín (2,5 %), sacharidy (68 %), minerály (horčík, vápnik, draslík, fosfor, zinok) a vitamíny skupiny B a takisto vitamíny A a E.

Špalda stimuluje imunitný systém a obsahom betakaroténu pôsobí regeneračne na telové bunky a chráni telo pred infekciami.
Špaldové zrnko je v klase obalené dvojitou plevou a je preto lepšie chránené voči vonkajším vplyvom znečisteného životného prostredia. Špaldu si môžete dať na raňajky ako vločky či špaldovú kávovinu, bezkofeínovú náhradu kávy. Na obed so špaldovou múkou zahustíte polievku, pripravíte šalát a prílohu z celého alebo obrúseného zrna špaldy (tzv. kernotto či bulgur). Môžete tiež uvariť halušky, pirohy, lokše a rôzne cestoviny. Po obede si zamaškrtíte na sladkom koláči zo špaldovej múky a na večeru si dajte kúsok špaldového chleba alebo pečivo so zeleninou. Pri telke či knihe vám špaldové tyčinky nielenže zaženú hlad, ale budete mať aj dobrý pocit zo zdravého chrumkania.
Výrobky zo špaldy môžete nájsť v novom obchodíku so zdravou výživou
„Moja špajza“, Pod Párovcami (za evanjelickým kostolom pri parku),
tel. 0948/102 199, www.facebook.com/mojaspajza

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 2. mája 2024
Meniny má Žigmund, zajtra Galina