Obnova Mestského parku v Piešťanoch

  • Spravodajstvo
  • 28. marca 2014, 08:20
  • Autor:Klára Nepustilová, Eva Teplická

Na podklade víťazného návrhu z architektonickej súťaže na obnovu mestského parku, ktorú mesto vypísala v roku 2012, sa v súčasnosti pripravuje spracovanie projektovej dokumentácie pre vydanie stavebného povolenia s rozpracovanosťou pre realizáciu obnovy mestského parku.

V rámci organizmu mesta predstavuje mestský park hodnotnú plochu verejnej zelene na pomerne rozsiahlom území. Je objektom s výraznými historickými hodnotami urbanizmu, zelene a súborom zachovaných historických objektov. Park má veľký potenciál ponúknuť kvalitné prírodné prostredie pre oddych, šport a rekreáciu Piešťancov aj návštevníkov mesta.

Na podklade víťazného návrhu z architektonickej súťaže na obnovu mestského parku, ktorú mesto vypísala v roku 2012, sa v súčasnosti pripravuje spracovanie projektovej dokumentácie pre vydanie stavebného povolenia s rozpracovanosťou pre realizáciu stavby. Obnova parku vo veľkej miere zachováva pôvodnú koncepciu priestorového usporiadania jednotlivých plôch. Navrhované zmeny v území podporujú existujúce hodnoty parku a zároveň vytvárajú prostredie viacúčelového oddychového centra pre krátkodobú rekreáciu a relaxáciu obyvateľov mesta.

V rámci obnovy parku je komplexne riešená sadovnícka koncepcia. Zahrňuje ošetrovanie existujúcich stromov a asanáciu vybraných drevín nevyhovujúcich z hľadiska zdravotného stavu, prevádzkovej bezpečnosti alebo nového kompozičného usporiadania. Zároveň sa pristupuje k obnove stromovej etáže v podobe nových výsadieb. Obnova zahrňuje tiež riešenie kríkovej etáže. K asanácií sa pristupuje pri vybraných kerových skupinách a počíta sa taktiež s novými výsadbami. Kerová aj stromová etáž bude doplnená bylinnými podrastami, ktoré vnesú do parku dynamiku, detail a farebnosť. Na hlavnej promenádovej aleji vedúcej k fontáne je navrhovaný trvalkový záhon s vyšším stupňom samoregulácie. Vybrané partie v parku budú doplnené nenáročnými plošnými výsadbami trvaliek. K obnove a regenerácii sú navrhované tiež trávnaté plochy v parku.

Súčasne projekt rieši obnovu povrchov komunikácií a spevnených plôch. Trasovanie pôvodných ciest sa mení len minimálne. Obvodom parku je navrhovaná inline a cyklotrasa. Súčasťou riešenia je športovo-rekreačná časť parku, ktorá zahŕňa obnovu ihrísk a vybudovanie objektu „Zázemia športovísk“. Zahrnutá je tiež obnova mobiliáru, verejného osvetlenia, detských herných prvkov a navrhované je aj nové prírodné detské ihrisko.

Obnova vegetačnej zložky parku je rozdelená do niekoľkých etáp. V súčasnosti prebieha ošetrovanie stromov, odstraňovanie nevhodných drevín z dôvodu prevádzkovej bezpečnosti a zlého zdravotného stavu. Práce budú prebiehať po úsekoch pričom sa bude postupovať od Kursalónu smerom do ďalších častí parku. Následne budú v týchto častiach realizované nové výsadby na jeseň tohto roku alebo na jar roku budúceho.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián