Dobrý spánok môže byť odmenou za čisté svedomie

  • Spravodajstvo
  • 27. marca 2014, 14:35
  • Autor:vd

Aj vy ste dnes v noci spali ako poleno? A ráno ste vyskočili ako rybička? Počas dňa ste stihli okrem bežného pracovného nasadenia aj činnosti, na ktoré vám inokedy nestačia sily aj nervy? Možno teda práve vy patríte medzi šťastlivcov, ktorí zaspia ešte skôr, než si stihnú vyložiť obe nohy na posteľ. Výdatný spánok je základným pilierom zdravia, síl, optimizmu, kvalitných výkonov v práci, v škole aj v partnerskom a spoločenskom živote.

„Som asi šťastný človek, pretože zaspím skôr, než sa stihnem porozprávať s Pánom Bohom, aby som mu poďakovala za deň. Neznášam klasické modlitby. Ja s Najvyšším komunikujem inak. Aj mu vynadám, aj ho pochválim,“ povedala nám bývalá kolegyňa. „Mám toľko peňazí, koľko potrebujem, a keď nemám, nevykrikujem to do sveta. Chodím pešo alebo na bicykli po čerstvom vzduchu s vetrom vo vlasoch. S nikým sa nevadím, nehreším, nikomu nerobím ani neprajem nič zlé, takže mám čisté svedomie a so zaspávaním nemám žiadne problémy,“ dodala Piešťanka.
Poruchou je nespavosť aj prílišná spavosť
Mnohí z nás ale toľké šťastie nemajú. Kým zaspia, ani košiar s tisíc ovečkami im na rátanie nestačí. Je dokázané, že keď človek nezaspí do pol hodiny, trpí poruchou spánku. Medzi primárne poruchy patrí nespavosť, ale aj prílišná spavosť a tiež príliš dlhý spánok. Poruchou je i to, keď človek nedokáže zaspať vo vhodnom čase počas dňa, ale aj keď chrápe a trpí poruchami dýchania počas spánku.
Z psychického hľadiska sú na tom asi horšie tí ľudia, ktorí trpia nočnými morami, strachom, námesačníctvom a inými podobnými parasomniami. Okrem primárnych porúch spánku poznáme aj sekundárne. Tie sa vyskytujú pri mentálnych a nervových ochoreniach, pri ochoreniach vnútorných orgánov a poruchách spánku spôsobených chemickými látkami. Podľa svetových štúdií až 35 percent bežnej populácie trpí rôznymi poruchami spánku. Pätnásť percent ľudí z celého sveta má dlhodobý problém s nespavosťou.

Viac sa dočítate v Piešťanskom týždni číslo 13, ktoré je v predaji od 25. marca.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián