Čo nezanedbať pri mačkách senioroch

  • Spravodajstvo
  • 27. marca 2014, 14:31
  • Autor:ip

Chcete si zaobstarať domáceho štvornohého miláčika? Piešťanský týždeň spoločne s veterinárom Miroslavom Bernátom z ambulancie AB-VET pripravil sériu článkov o psoch, mačkách a exotických zvieratách. V ôsmej časti sa dozviete, na čo si treba dať pozor pri spolužití v domácnosti s mačkou seniorom.

Označenie senior v prípade mačiek sa týka jedincov, ktorí dovŕšili vek sedem a viac rokov. Tieto zvieratá hlavne v domácnosti vyhľadávajú pokojné miesta, kde môžu oddychovať. Iné je to pri mačkách, ktoré žijú vo vonkajších priestoroch. Tie sa často seniorského veku nedožijú, vzhľadom na vyššiu náchylnosť na choroby a parazitózy.
„V prípade, že máme mačku seniora, treba začať myslieť na úpravu stravy. Po konzultácii s veterinárom je možné nastaviť kŕmenie tak, aby malo vyvážený podiel vitamínov a proteínov. Majiteľ musí dávať pozor, pretože v tomto veku sa spomaľuje metabolizmus a môže sa zvýšiť apetít. Seniorské mačky majú vysokú tendenciu zostať obézne a nárast hmotnosti je častým problémom,“ uviedol M. Bernát.
Kvalitný život seniorskej mačky tiež ovplyvňujú riziká ako zápaly ústnej dutiny, nechutenstvo, kožné infekcie, prípadne parazitózy. Všetky tieto neduhy treba konzultovať a riešiť v spolupráci s veterinárom.
M. Bernát sa okrem starostlivosti o mačky vyjadril aj k ich čipovaniu: „V našej ambulancii zastávame názor, že čipovanie čistokrvných mačiek, a tých, ktoré cestujú do zahraničia, je nevyhnutnosťou. Podobne ako psy, aj ony zavedenie čipu znášajú veľmi dobre. Majiteľovi, ale aj veterinárovi sa týmto úkonom zjednoduší najmä identifikácia zvieraťa. U ostatných mačiek v domácnosti čipovanie je dobrovoľnou záležitosťou majiteľov.“

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 13, ktoré je v predaji od 25. marca.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián