BOROVCE: Eurofondy nepotrebujú, majú sponzora

  • Spravodajstvo
  • 27. marca 2014, 14:19
  • Autor:jk

Zo všetkých základných škôl (ZŠ), ktoré sa nám doposiaľ podarilo navštíviť, má najmenší počet žiakov, no fasádu má ako žiadna iná. Borovce sa nedajú prejsť autom bez toho, aby vám nepadla do oka veselá oranžovo-žltá budova s výrazným nápisom Základná škola.
Toto zariadenie navštevuje len 13 detí.

Sedem z nich derie lavice v spojenej triede prvého a tretieho ročníka, zvyšok navštevuje spoločnú triedu druhého a štvrtého ročníka. Všetky sú pod ochrannými krídlami triednych učiteliek Idy Veselej a Michaely Džupinovej, ktorá zastáva súčasne funkciu riaditeľky.
História školy sa začala písať už pred dvesto rokmi, prvý záznam pochádza z roku 1792, keď postavili prvú časť objektu – jednotriedku pre miestneho organistu a učiteľa v jednej osobe. Keďže vtedajšie ministerské nariadenia povoľovali maximálne 60 žiakov v jednej triede, museli dobudovať druhý trakt. Poslednú dostavbu urobili v minulom storočí.
Malý počet detí si M. Džupinová pochvaľuje: „Ponúka maximum výhod. Všetci sa poznajú, nejestvuje tu žiadna rivalita, nikto sa nepredbieha, kto má čo oblečené. A stíham toho počas vyučovacej hodiny oveľa viac.“ Mnohí rodičia dávajú spojeným triedam znamienko mínus, čo sa však vraj nezakladá na pravde. Polovica rodičov to rieši tak, že svoje deti dáva do piešťanských škôl, polovica je zase rada, že škola v obci funguje, veď aj cestovné nie je najlacnejšie.
ZŠ v Borovciach je samostatným právnym subjektom, budova však patrí samospráve. Tá vychádza škole v ústrety. „Každý rok obci predložíme rozpočet s chýbajúcimi peniažkami a vždy si nejako potom vystačíme,“ tvrdí riaditeľka.

Viac sa dočítate v Piešťanskom týždni číslo 13, ktoré je v predaji od 25. marca.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián