Národné kultúrne pamiatky v Rakoviciach chráni plot-neplot

  • Spravodajstvo
  • 26. marca 2014, 08:38
  • Autor:jk

V obci Rakovice, tak trochu nenápadne, bokom od hlavnej cesty, sa nachádzajú hneď dve národné kultúrne pamiatky – kaštieľ a rozsiahly prírodno-krajinársky park. Vstup doň je síce zakázaný, no preháňať sa po ňom hoci aj na motorovej štvorkolke či trénovať streľbu zo vzduchoviek aj do sklených výplní okien môže hocikto. Plot-neplot je už roky ťažko vyliečiteľnou boľačkou.

Zrekonštruovaný kaštieľ slúži ako hlavná budova strednej odbornej školy (SOŠ) vychovávajúcej budúcich záhradníkov, manažérov agroturistiky či floristov. Ich výtvory pravidelne získavajú ocenenia na prestížnom podujatí Victoria Regia. Študenti nesadajú len do lavíc v učebniach, ale ich „triedou“ je aj park ako jedno z pracovísk praktického vyučovania. Od cesty ho oddeľuje priam výstavne zrekonštruovaná trojitá klasicistická brána s barokizujúcou mrežou a múrom. Avšak existujú aj iné možnosti vstupu do areálu, kde je oplotenie poškodené alebo chýba.

To ešte približne pred dvomi desiatkami rokov spĺňalo svoju funkciu bezo zvyšku. Avšak neskôr, aj pri budovaní zberača vody, sa poškodilo. Škola sa pokúšala nahradiť pletivo živými rastlinami. Vysadila kríky s mimoriadne ostrými tŕňmi ako ostnatý plot. Tie boli postupne zničené a plot zostal opäť otvorený…

Spoločne s riaditeľkou SOŠ Máriou Múdrou sme sa vybrali na obhliadku udržiavaného parku. Prešli sme okolo skleníka, z ktorého vytŕčali len torzá okien. Objekt sa v súčasnosti nevyužíva na vyučovanie a škola plánuje v najbližšej dobe poškodené sklá vymeniť. Zastavili sme sa až pri inkriminovanom plote. Presnejšie povedané – pri jeho dierach. „Vidíte, naviezli sme sem betónové kvádre, všelijaké kusy, aby sa sem nedostali cudzí ľudia,“ poznamenala M. Múdra. Ukázalo sa to ako veľmi chabá náplasť.

Šéfku školy už dlhodobý stav hnevá a snaží sa rokovať s kompetentnými orgánmi, aby získala peniaze na celkovú rekonštrukciu parku, a teda aj jeho oplotenie. „Keď príde agresívny človek a zničí nám osvetlenie, tak nepomôže ani celý štáb policajtov. Kedysi sme im jednotlivé prípady aj nahlasovali. Dokonca jeden chlap z Rakovíc sa aj priznal, že kradol plechy aj železo a rehotal sa pri tom ako blázon.“ Na kaštieli boli osadené medené odkvapy. Už nie sú. „Možno by vydržali dvesto rokov,“ dodala M. Múdra.

Viac sa dočítate v Piešťanskom týždni číslo 13, ktoré je v predaji od 25. marca.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 19. mája. Tento deň je Svetovým dňom hepatitídy. Meniny má Gertrúda.
  • 19.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 19. mája 2024
Meniny má Gertrúda, zajtra Bernard