Morenu odprevadili tak, ako kážu tradície

  • Spravodajstvo
  • 26. marca 2014, 08:05
  • Autor:ip

Piešťancov a ani ľudí z okolia Morena túto sezónu veľmi nepotrápila, no aj napriek tomu vládkyňa zimy musela skončiť zapálená vo Váhu. V sobotu 22. marca sme teda odprevadili chladné počasie a s piesňami a tancom privítali jar.

Členovia folklórneho súboru Žito, ktorý pôsobí pri Hotelovej akadémii Ľ. Wintera, spoločne s hudobníkmi zo súboru Máj pripravili popoludnie plné ľudových tradícií. Zišli sa na priestranstve pred komunitným centrom ŽiWell, kde spoločne z drevených kolov, sena, látky a oblečenia pripravili bábku zimy – Morenu. S tou potom dievčence tancovali a za sprievodu ľudových tónov vyšli do ulíc mesta.

Tanečnice a speváčky ľudí ponúkli rôznymi napečenými dobrotami. Mohli si vybrať zo sladkých plnených buchiet, ale tiež ochutnať kúsok z pečenej zemiakovej lokše. Mládenci ponúkali tekuté občerstvenie v podobe domácej pálenky.

Morena si predrala cestičku po kolookruhu, kde ju stretli desiatky cyklistov, korčuliarov a ďalších ľudí, ktorí si sem prišli užiť slnečnú sobotu. Dorazila až k bufetu Dino, tam ju dievčence odstrojili a zapálenú hodili do vôd Váhu. Zima prenechala svoje miesto Letečku – zelenej rozkvitnutej halúzke ozdobenej stužkami.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 13, ktoré je v predaji od 25. marca.

Pozrite si video a fotogalériu..


((myvideo:1))  

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 19. mája. Tento deň je Svetovým dňom hepatitídy. Meniny má Gertrúda.
  • 19.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 19. mája 2024
Meniny má Gertrúda, zajtra Bernard