MORAVANY NAD VÁHOM: Školu trápi nedostatok priestorov

  • Spravodajstvo
  • 21. marca 2014, 15:07
  • Autor:jk

Desať Adamov, sedem Kristín a Matejov, šesť Patrikov a Viktórií – to sú najčastejšie mená vyskytujúce sa na Základnej škole (ZŠ) s materskou školou v Moravanoch nad Váhom. Aj takúto štatistiku môžete nájsť na webovej stránke školy.

Hoci objekt postavili ešte v roku 1949 a od toho času odoláva nájazdom školou povinných šarvancov, javí sa, akoby mu nič nechýbalo. Na budove je vymenená strecha, okná, zateplenie, disponuje novým kúrením. „Máme namontované to najmodernejšie, kúrime dokonca aj drevoštiepkou,“ pochválil sa nám riaditeľ ZŠ Ján Jankech. Škola je priam vzorovým príkladom, ako sa dajú využiť fondy Európskej únie. „V tomto smere je starosta Moravian veľmi iniciatívny, pokúšame sa využiť každý projekt,“ dodal J. Jankech.

Školu navštevuje 219 detí, ktoré si pod svoj patronát berie 14 vyučujúcich a dve vychovávateľky. Okrem miestnych smerujú sem kroky aj detí zo spádových obcí Ducové a Hubina. Piešťany sa nachádzajú v tesnom susedstve Moravian nad Váhom, no s odlivom žiakov do mesta si vedenie školy starosti nerobí. „Stavajú sa tu nové rodinné domy, pribúdajú mladé rodiny. Len zopár rodičov si necháva prepisovať svoje deti do piešťanských škôl,“ uviedol riaditeľ. Vrásky na čele mu skôr robí opačná situácia – nedostatok priestorov. Budúci rok, na rozdiel od ostatných, budú otvárať až dve triedy prvákov. Pomohla by buď prístavba, alebo budú musieť jednu miestnosť rozdeliť na dve. Trend v podobe rastúcej demografickej krivky by mal pokračovať smerom hore aj v najbližších rokoch, takže o prípadnom zániku školy sa nebavia ani tí najväčší klebetníci. V regióne má škola pravdepodobne jeden unikát. Hoci interaktívna tabuľa nie je žiadnou novinkou, tá moravianska má takúto tabuľu umiestnenú v každej triede. ZŠ v Moravanoch nad Váhom má ešte jedno drobné špecifikum – na riaditeľskej stoličke nesedí žena, ale muž. J. Jankech sa necíti nijako osamotený, veď na škole pracujú ešte dvaja kolegovia. „Ja by som zvýšil počet pedagógov v školstve, keby sa dalo. Učiteľky majú síce autoritu, ale chlap má predsa len väčšiu,“ priznal sa riaditeľ. Nevyhnutnou súčasťou ZŠ je rozsiahly areál s multifunkčným ihriskom a atletickými sektormi. V popoludňajších hodinách je otvorený aj pre verejnosť. Nie náhodou sa práve tu každoročne konajú známe preteky O moraviansku Venušu, ktoré otestujú atletické schopnosti prvákov až piatakov v štyroch atletických disciplínach. Možno práve aj pre toto podujatie škola v športe obsadzuje piatu priečku v Piešťanskom okrese.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 12, ktoré je v predaji od 18. marca.

0 Shares

Najnovšie správy

Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 30. apríla 2024
Meniny má Anastázia, zajtra Amarila, Pamela