Šterusy: Zostalo len futbalové mužstvo dospelých

  • Spravodajstvo
  • 14. marca 2014, 10:42
  • Autor:th

Šport v obci Šterusy má svoje jediné zastúpenie prostredníctvom dospelých futbalistov, ktorí nastupujú v tretej triede. Nepočínajú si vôbec zle, keďže patria medzi štyri najlepšie mužstvá. S mládežou je to v Šterusoch zložité, pretože mladých, ktorí chcú športovať, je málo. V súčasnosti v obci nefiguruje žiaden mládežnícky kolektív, no v minulosti tu mali žiacke aj dorastenecké družstvo.

SÚČASNOSŤ: Zostal len mužský futbal
Športom číslo jeden je v Šterusoch jednoznačne futbal, konkrétne mužský, pretože muži sú jediným družstvom TJ Šterusy v aktuálnych regionálnych súťažiach. Hráči nastupujú v najnižšej futbalovej súťaži, teda v tretej triede. Počas jesennej časti sa im celkom darilo, prezimovali na štvrtej priečke s 28 bodmi a na prvé Dubovany ich strácajú šesť. Počas jesene deväťkrát zvíťazili, raz remizovali a štyrikrát odchádzali z ihriska ako porazení. Hráči Šterús však vozili cenné body z ihrísk súperov, a keď sa zlepšia na domácom ihrisku, reálne môžu atakovať vrchné priečky súťaže. Jarná časť však býva nevyspytateľná, a tak všetko ukáže čas. Prvé jarné kolo sa začína 30. marca a futbalisti TJ sa predstavia v Pastuchove.
Okrem futbalu sa však v obci nerozvíja žiaden iný šport, ktorý by tu mal stále zastúpenie a tradíciu. „Do minulého roku sa počas zimnej prestávky hrával ešte halový futbal a organizovali sme aj Trojkráľový stolnotenisový turnaj, no v tomto roku sa buď nenašiel dostatočný počet záujemcov, alebo nemal kto turnaje pripraviť, takže sa nekonali,“ povedala starostka obce Zdenka Vlkovičová.
Šterusy spadajú do Mikroregiónu nad Holeškou a obyvatelia sa zúčastňujú aj prejazdu cyklotrasou, ktorá vedie cez celú oblasť. Športovci sa takisto chodia zabávať na Ples športovcov, ktorý tu má niekoľkoročnú tradíciu.

MLÁDEŽ: Je málo tých, čo chcú športovať
S mládežou v Šterusoch to nie je vôbec ružové. V súčasnosti neevidujú žiadne mládežnícke družstvo, no nie je to nič prekvapivé. V obci, ktorá má okolo 520 obyvateľov, je mladých málo a tých, čo chcú športovať, ešte menej. V minulosti mala TJ aj dorastenecké i žiacke družstvo, dokonca tu pôsobilo družstvo žien, no dnes majú stále zastúpenie len dospelí. V obci by s tým radi niečo urobili, no je to zložité. Na oficiálnej webovej stránke obce sa píše: „Je potrebné, aby mládež a športovci zachovávali a zveľaďovali odkaz svojich otcov, aby sa okrem futbalu rozvíjala aj iná športová a spoločenská činnosť.“ Bohužiaľ, keď rodičia nebudú viesť mládež k športu, najmä v obciach bude postupne zanikať.

HISTÓRIA: Počiatky v povojnových rokoch
V Šterusoch sa športovalo už od dávnej minulosti a prvé zmienky siahajú do povojnových rokov. V roku 1952 založilo zopár nadšencov športový klub Sokol, pod ktorý patril futbal, volejbal, hádzaná a stolný tenis. Prvé ihrisko postavili v obci o rok neskôr, stálo oproti dnešnému PVOD, a tak sa v roku 1953 prihlásili futbalisti prvýkrát do súťaže a odvtedy fungujú dodnes. Športovci sa však nevenovali len športu, pomáhali tiež na miestnom poľnohospodárskom družstve, no zahrali si aj divadlo a organizovali rôzne kultúrne podujatia.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 13. mája. Tento deň Dňom tulipánov. Meniny má Servác.
  • 13.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 15. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom odporcov vojenskej služby, Svetovým dňom atletiky, Svetovým dňom rodiny a…
  • 15.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 16. mája 2024
Meniny má Svetozár, zajtra Gizela