Mačiatka vychováte hlavne prostredníctvom hier

  • Spravodajstvo
  • 14. marca 2014, 09:35
  • Autor:ip

Chcete si zaobstarať domáceho štvornohého miláčika? Piešťanský týždeň spoločne s veterinárom Miroslavom Bernátom z ambulancie AB-VET pripravil sériu článkov o psoch, mačkách a exotických zvieratách. V šiestej časti sa dozviete, na čo si treba dať pozor pri výchove mačiatka.

Veterinári v posledných rokoch zaznamenali nárast popularity chovania mačiek ako domácich miláčikov. Pred príchodom nového zvieracieho člena rodiny by mali mať ľudia prichystané veci pre mačiatko a rozmyslený režim, kŕmenie, ale aj návštevy u veterinára.
„Stravu u mačiatka treba rozdeliť na niekoľko porcií za deň. Majitelia si musia zvážiť, či mu budú podávať granule, taštičky alebo inú stravu. Vhodné je dávať i tepelne ošetrené mäso. Takým je i surové, vytiahnuté z mrazničky. Varom alebo mrazom je treba zlikvidovať baktérie a parazity,“ uviedol M. Bernát.
Nový majiteľ by sa mal predávajúceho spýtať, či mačiatko bolo privyknuté na mlieko. Pokiaľ v pôvodnej domácnosti ho takto neprikrmovali, mlieko môže spôsobiť vracanie a hnačky. Rovnako môže mača reagovať počas prvých dňoch adaptácie na nové prostredie. Takto sa môže vyrovnávať s radikálnou zmenou, prechodom.
M. Bernát odporúča, aby mača nový majiteľ okamžite priniesol na prehliadku veterinárovi, návštevu lekára netreba odkladať. V ambulancii zviera vyšetria, nastavia odčervovací a vakcinačný program.
V novom domove mača treba naučiť chodiť na záchod, ostatné návyky je možné vypestovať prostredníctvom školy hrou. Mačky reagujú hlavne na tých členov domácnosti, ktorí ich kŕmia a hrajú sa s nimi. Prvý mesiac by mača malo byť v domácnosti a naviazať sa na majiteľa. Potom je možné mačku púšťať aj von.
Domácnosť, kde je mačka, by mala byť vybavená hračkami a škrabadlami. Odmalička by majitelia mali dbať na strihanie pazúrikov. Niektorí to po čase zvládnu sami, no je možnosť sa obrátiť na veterinára či zvieracie salóny.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 11, ktoré je v predaji od 11. marca.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 15. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom odporcov vojenskej služby, Svetovým dňom atletiky, Svetovým dňom rodiny a…
  • 15.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 13. mája. Tento deň Dňom tulipánov. Meniny má Servác.
  • 13.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 15. mája 2024
Meniny má Žofia, zajtra Svetozár