Plnené slané košíčky
Suroviny – Cesto: 300 g hladká múka špeciál, 250 g Hera, 250 g kyslá smotana, 2 g soľ
Plnka: 60 g syr Lunex, 200 g mäkká saláma, 2 ks natvrdo uvarené vajcia, 250 g maslo, 0,5 g mleté čierne korenie, 2 g soľ, 50 g horčica
Technologický postup:
Všetky prísady uvedené v rozpise do cesta večer zamiešame a cesto odložíme na noc do chladničky. Na druhý deň odkrajujeme z cesta primerané kúsky a vtláčame ich do suchých kovových formičiek tak, aby uprostred zostala priehlbina. Do každej vložíme trocha suchého nelúpaného hrachu, ktorý zabráni tomu, aby sa priehlbiny pri pečení vyrovnali. Uložíme ich na plech a upečieme doružova pri 180 °C. Potom z formičiek vyberieme hrach a vyklopíme ich.
Plnka: Salámu a natvrdo uvarené vajcia najemno zomelieme alebo nastrúhame, vymiešame s maslom a syrom do peny. Pridáme soľ, horčicu a korenie. Syrovou penou plníme košíčky a zdobíme.