Piešťanskí rybári zarybnia toky dvadsiatimi tonami rýb

  • Spravodajstvo
  • 13. marca 2014, 08:04
  • Autor:vd

Rybárom sa končí možnosť lovu rýb pätnástym marcom. Po tomto termíne je na všetkých uzatvorených vodách všeobecný zákaz lovu. Loviť sa môže len na tečúcich vodách a iba tie druhy rýb, ktoré nemajú stanovenú dobu ochrany. Sezóna opäť začína v polovici mája na vodách, kde je udelená výnimka na lov kapra a na ostatných vodách je možné ponoriť plavák do vody až prvého júna.

Jarné obdobie využívajú rybári na vyčistenie okolia tokov. Musia vyzbierať množstvo odpadkov, odstrániť z brehov náletové dreviny. „Brigády sa snažíme organizovať rovnomerne, aby sme zabezpečili starostlivosť o všetky revíry. Čo sa týka znečistenia, najviac nás trápi štrkovisko Dlhé kusy, kde je počas sezóny obrovský tlak nielen zo strany rybárov, ale najmä zo strany kúpajúcich a stanujúcich,“ povedal nám predseda Mestskej organizácie Slovenského rybárskeho zväzu (MsO SRZ) v Piešťanoch Martin Lipka. Počas brigád vyzbierajú stovky kíl komunálneho odpadu. „Likvidáciu zabezpečujeme pomocou veľkokapacitných kontajnerov alebo odpad umiestňujeme do zberných dvorov. To všetko hradíme z nákladov našej organizácie. Jeden takýto kontajner stojí približne 150 eur,“ dodal predseda. Už 1. mája pripravujú piešťanskí rybári prvé preteky, ktorými otvoria sezónu. Desiateho mája budú na Obtokovom ramene preteky detí, v apríli a v septembri organizujú dva preteky detskej súťaže Kinder Feeder Tour. Na vážskom kanáli sa uskutočnia v dňoch 8. až 10. augusta majstrovstvá lovu rýb udicou (LRU) – plávaná. Preteky technikou feeder – Piešťanský pohár budú v septembri. V novembri sa uskutočnia tradičné Katarínske preteky na Obtokovom ramene. Rybári ukončia rok decembrovým Memoriálom Eduarda Balážika.
Mestská organizácia Slovenského rybárskeho zväzu Piešťany obhospodaruje pomerne rozsiahle revíry. Má na starosti približne 45 hektárov uzatvorených vôd. Patrí sem štrkovisko Dlhé kusy, štyri Kazety v Hornej Strede, Obtokové rameno, Rimplerova važina, Agátky, Kocianova važina a nádrž Pod Jazom. Z tečúcich vôd je to hlavne rieka Váh v asi pätnásťkilometrovom úseku od Hornej Stredy po Sokolovce. Piešťanci hospodária aj na potoku Dubová a Striebornica a tiež na Modrovskom potoku.

Rybársky spolok v kúpeľnom meste vedie Martin Lipka.
 
Zarybnenie revírov prebieha v dvoch etapách. Začína sa na jar v apríli a máji a pokračuje v jesenných mesiacoch október a november. Toky zarybňujú približne dvadsiatimi tonami rýb. Najväčší podiel, asi pätnásť ton, má kapor. Do tokov pribudnú aj amury, liene, šťuky a pstruhy dúhové. Násady dávajú do revírov podľa zarybňovacích plánov a štatistických údajov získaných z prehľadov o úlovkoch rybárov. „Viacerí naši členovia reprezentujú našu organizáciu v postupových súťažiach a pohárových pretekoch či už v LRU plávaná, v prívlači, muche a feederi, kde dosahujú veľmi dobré výsledky,“ uviedol M. Lipka. Rybársky šport je podľa skúseného predsedu veľmi zaujímavý, ale aj náročný. Odmenou sú mu dobré výsledky na pretekoch a pekné úlovky. Rybársky šport naučí cieľavedomosti, trpezlivosti a zmyslu pre detail. Učia sa ho už deti. V súčasnosti fungujú na základných školách a v centre voľného času rybárske krúžky, ktoré vedú skúsení rybári Jaroslav Heler a Gejza Sordyl. V roku 2013 do nich chodilo 151 detí vo veku od šesť do 15 rokov a 89 mládežníkov do 18 rokov.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 11, ktoré je v predaji od 11. marca.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 29. apríla 2024
Meniny má Jarmila, zajtra Lea