Rakovice Moderná kolkáreň – zásluha spolupráce ochotných ľudí

  • Šport
  • 6. marca 2014, 14:17
  • Autor:T. Horký

Šport v Rakoviciach sa točí najmä okolo kolkov, ktoré tu majú jednoznačné zastúpenie. V minulosti dosiahli rakovickí kolkári pekné výsledky, hrala sa tu dokonca extraliga. V súčasnosti sa v obci tešia z vynovenej kolkárne, ktorú spoločnými silami zveľadili a závidieť im ju môže nejedno mesto. Kolky v Rakoviciach lákajú i mladých, čo je veľmi pozitívne, a ukazujú sa aj niektoré talenty, ktoré majú perspektívu do budúcnosti.

SÚČASNOSŤ: Pýšia sa špičkovou kolkárňou
Tak ako v minulosti aj v súčasnej dobe majú v Rakoviciach jednoznačné zastúpenie kolky. V prebiehajúcom súťažnom ročníku reprezentujú obec tri kolkárske kolektívy – TJ Rakovice „A“ hrajúce v prvej lige, TJ Rakovice „B“, ktoré hrá druhú ligu, a mládež zastupujú v prvej lige dorastenci. V Rakoviciach počas jesene dokončovali novú štvordráhovú kolkáreň s tým cieľom, že na jar už bude pripravená pre súťažný ročník, a preto všetky kolektívy hrali svoje jesenné stretnutia na dráhach súperov. Jarnú časť už však budú hrať vo vynovenej „Bakan aréne“.
V tábore Rakovíc vládnu zmiešané pocity z doterajšieho vystúpenia prvého mužstva. „Áčko“ sa postupne zobúdza, keď po jesennom predposlednom mieste s ôsmimi bodmi mali pred posledným náskok šesť bodov. Po jarných víťazstvách im zatiaľ v tabuľke patrí ôsma priečka so ziskom 16 bodov a bez akýchkoľvek problémov sa v tejto súťaži udržia a v nasledujúcom ročníku môžu zúročiť systematickú prácu prípravy mužstva. B-mužstvo je na tom opačne.
Po asi najúspešnejšej jeseni skončilo na treťom mieste so stratou troch bodov na druhého a päť bodov na prvého. Na jar klesli o jednu priečku, ale bodové straty znížili. Až v týchto dňoch sa začína hlasnejšie hovoriť o šanci postúpiť do prvej ligy. Tobôž, keď všetky zápasy bude „béčko“ hrať doma a treba sa držať tradície „môj dom – môj hrad.“
Výstavba kolkárne, ktorá stála spolu s oplotením a parkoviskom 229-tisíc eur, potvrdila pravidlo, keď sa nedajú získať dotačné finančné prostriedky, dá sa vybudovať krásny športový stánok. „Bez kolkárok, kolkárov a ochotných ľudí by sme boli stratení. Obec mala počas môjho 15-ročného richtárčenia niekoľko dotačných projektov. Prakticky ani jednu veľkú stavbu sme neuskutočnili bez dotácie. Ale teraz sme spolu dokázali, že keď chýbajú peniaze, treba nasadiť fyzickú ľudskú silu. Všetci pracovali podľa svojich možností pod skvelým manažérstvom Paľka Duračku, ktorému pomohol Ferko Milan,“ povedal starosta obce Dušan Daloš.
„V Piešťanoch majú hrdých havranov, v Rakoviciach som ja hrdý na spoluobčanov. Kolkári to dokázali týmto dielom, hasiči podobne z vlastných zdrojov pristavujú a rekonštruujú budovu zbrojnice pod vedením predsedu Jána Heviera a v ničom nezaostáva ani organizácia Jednota dôchodcov pod vedením Lenky Šintálovej,“ dodal D. Daloš.
Všetko sa v Rakoviciach zameriava na kolkársky šport a organizujú sa podujatia práve z tohto odvetvia. Už tradične je to hodový turnaj neregistrovaných hráčov, ktorý sa koná v prvý júlový týždeň, turnaj rodičov a detí, ktoré navštevujú kolkársky krúžok, a takisto turnaj dvojíc. V novej kolkárni pribudol novoročný turnaj o Pohár starostu obce štvorčlenných družstiev aktívnych hráčov a od 7. marca tu rozbiehajú obecnú interligu za účasti 12 tímov neregistrovaných hráčov.

Viac o mládežníckom športe a histórii športu v Rakoviciach sa dočítate v Piešťanskom týždni číslo 10, ktoré je v predaji od 4. marca.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián