Pripravte sa na príchod mačaťa

  • Spravodajstvo
  • 6. marca 2014, 14:42
  • Autor:ip

Chcete si zaobstarať domáceho štvornohého miláčika? Piešťanský týždeň spoločne s veterinárom Miroslavom Bernátom z ambulancie AB-VET pripravil sériu článkov o psoch, mačkách a exotických zvieratách. V piatej časti sa dozviete o tom, ako sa pripraviť na príchod mačaťa.

Veterinári v posledných rokoch zaznamenali nárast klientov, ktorí ambulancie navštevujú s mačkami. Tieto zvieratá začínajú byť rovnako populárne ako psy. „Treba si uvedomiť, že mačka nie je malý pes. Je to iné zviera, má svoje špecifické vlastnosti. Mačky sú obratnejšie a majú intenzívny metabolizmus a výrazné orientačné schopnosti. Je zaujímavé, keď sa stratia, vedia sa samy vrátiť domov,“ vysvetlil M. Bernát.
Pred príchodom nového mačacieho člena rodiny by si ľudia mali zaobstarať niekoľko potrebných vecí. V zásade ide o podobné záležitosti ako pri psoch, no treba napríklad myslieť na mačací záchod. Ide o zakrytú alebo otvorenú podložku (misku), kde je nasypaná sorbčná látka, ktorá pohlcuje vlhkosť a zápach, čo je pre majiteľa praktické a hygienické. Záchod je vhodné umiestniť na chladné miesto. Mačatá sú veľmi učenlivé a čistotné, rýchlo si ho osvoja.
Na prepravu mačky by si ľudia mali zaobstarať prepravku, ktorá je dôležitá na bezpečný prevoz mačky v aute, ale i pri prevoze do ambulancie. V strave M. Bernát na začiatok odporúča krmivá pre mladé a rastúce mačky.
Nová rodina by mačke mala vyčleniť priestor a kúpiť napríklad domček a rôzne škrabadlá. Inak sa môže stať, že domáci miláčik si pazúry bude brúsiť na koženej sedačke. Majitelia by mali počítať aj s tým, že budú musieť premiestniť izbové kvety, ktoré mačky často obhrýzajú a môžu byť pre ne nebezpečné, nakoľko obsahujú alkaloidy, ktoré sú pre ne toxické. Je vhodné zabezpečiť pre mačky trávu, ktorú obhrýzajú, je dôležitá pre ich trávenie.
M. Bernát tiež odporučil, aby ľudia s mačiatkom prišli na preventívnu prehliadku k veterinárovi. Ten okrem zdravotnej kontroly stanoví odčervovací program, vhodnú vakcináciu a poradí s výživou a výchovou.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 10, ktoré je v predaji od 4. marca.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián