Pečený losos s batátovým pyré
Suroviny: Pečený losos: 4x 150-200 g filiet z lososa, soľ, korenie, maslo
Batátové pyré: 700 g batáty, 100 g masla, 2 jarné cibuľky, 100 ml smotany, muškátový orech, soľ, biele korenie
Technologický postup:
Umytého a vysušeného lososa osolíme a okoreníme, môžeme pridať aj nejaké bylinky. Na rozohriatu panvicu si nalejeme kvapku olivového oleja a lososa položíme kožou smerom dolu a opražíme ho z každej strany. Takto upraveného lososa preložíme na plech alebo pekáč a necháme ešte dokončiť v rúre. Medzitým sme si dali variť ošúpané a na osminky nakrájané sladké zemiaky (bátaty alebo topinambury). Na panvičke si speníme dozlata cibuľku, pridáme štipku muškátového oriešku a zalejeme smotanou. Privedieme do varu a pridáme uvarené batáty, prehrejeme ich a rozmixujeme. Nakoniec pridáme petržlenovú vňať, soľ, korenie a ešte premiešame. Takto pripravené pyré podávame spolu s upečeným lososom.