Pacienti zo Všeobecnej poisťovne môžu chodiť na cievne vyšetrenie len k jedinému angiológovi

  • Spravodajstvo
  • 6. marca 2014, 14:50
  • Autor:red

V minulom vydaní Piešťanského týždňa sme uverejnili list obyvateľky Piešťan, ktorá poukázala na to, že dôchodcovia, ktorí majú nízke príjmy, si nemôžu dovoliť cievne vyšetrenie v špecializovanej ambulancii za priamu platbu.

Pýtala sa kompetentných, prečo Piešťany nemajú cievneho lekára, ktorý by mal zmluvy s poisťovňami? Vraj voľakedy bývalo zvykom, že Piešťanci mohli prísť na pravidelné cievne kontroly k doktorovi Thormovi zadarmo. Ten je už ale na dôchodku. Zabŕdla aj do poslancov, z ktorých mnohí sú lekármi, podľa nej „aj tí by sa mali starať o obyvateľov.“
Na list sme nedostali žiadnu negatívnu reakciu. Jediný rozhorčený komentár poslal poslanec mestského zastupiteľstva, lekár Jozef Beňačka. Dotklo sa ho čitateľkino tvrdenie, že práve poslanci by sa mali postarať o to, aby sem nejakého cievneho lekára, ktorý má podpísané zmluvy so zdravotnými poisťovňami, zabezpečili.
J. Beňačka nám okrem iného napísal: „V tom istom čísle novín ste uverejnili inzerát o cievnej ambulancii v Piešťanoch, druhú (pod garantom dr. Mistríkom) robí v nemocnici dr. Ján Kočí (a nie na hotovosť), tretiu robí lekárka Jana Melišová u dr. Palugu. Ale prečo niekomu nenaložiť, keď sa dá, a anonymne. Skutočne profesionálna novinárska práca.“
Na vysvetlenie: Nešlo o anonym, adresu aj meno čitateľky máme v redakcii, čo sme aj uviedli pod článkom. Musíme skonštatovať, že naša čitateľka mala, žiaľ, pravdu, i keď z pohľadu plynutia času čiastočnú. V čase vydania Piešťanského týždňa nemohla vedieť, že až v posledný februárový týždeň schváli Trnavský samosprávny kraj (TTSK) ambulantné hodiny mladému cievnemu odborníkovi Jánovi Kočímu v angiologickej ambulancii Nemocnice A. Wintera. Jeho garantom je angiológ Augustín Mistrík. Doktor Kočí mal úväzok iba jeden deň v týždni, slúžil skôr na oddelení ako pre verejnosť, to sa ale zmenilo.
„Nemocnica Alexandra Wintera má so všetkými zdravotnými poisťovňami uzatvorenú zmluvu o poskytovaní zdravotnej starostlivosti v odbore angiológia v rozsahu zodpovedajúcemu jednému pracovnému dňu v týždni, čo zodpovedá 8,5 hodinám. Vzhľadom k vysokému počtu pacientov čakajúcich na angiologické vyšetrenie sme ordinačné hodiny na uvedenej ambulancii zo strany rozšírili na štyri dni v týždni. Lekár ordinuje v pondelok, v utorok, v stredu a v piatok, spolu 18 hodín. Takto chceme vyjsť v ústrety pacientom a skrátiť čakacie doby na angiologické vyšetrenia,“ uviedla riaditeľka nemocnice Mária Domčeková. Podľa našich informácií čakacie doby na angiologické vyšetrenie sú až dva mesiace.
Druhou spomínanou odborníčkou na angiológiu je Jana Melišová, ktorá dochádza do Piešťan raz v týždni na tri hodiny z Hlohovca. V Piešťanoch ordinuje vždy v stredu popoludní v medicínskom centre na Ulici E. Belluša (u dr. Palugu). Prevažnú časť svojej praxe vykonáva v Hlohovci. Práve u nej bola naša čitateľka, ktorá je podobne ako drvivá väčšina slovenských dôchodcov poistená vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni (VšZP). A keďže J. Melišová má zmluvné vzťahy iba s poisťovňami Dôvera a Union, ak chcela byť čitateľka vyšetrená, musela zaplatiť.
Tretia lekárka, ktorú poslanec spomenul, je Marcela Gajdošová, ktorá si otvorila ambulanciu cievnej chirurgie na poliklinike v Piešťanoch. Hoci sa pokúšala uzavrieť zmluvy s dvoma poisťovňami, nevyhoveli jej. Pracuje na priamu platbu.
Z celej situácie je už jasné, že jediným zmluvným lekárom pre piešťanských dôchodcov, ktorí sú poistencami VšZP v špecializácii angiológia, je Augustín Mistrík, ktorý je garantom mladého angiológa J. Kočího z Nemocnice A. Wintera. Kočího už začali vyhľadávať chorí poistenci VšZP, ale aj Dôvery a Unionu z Piešťan a celého regiónu. Na nedostatok pacientov si nemôže sťažovať.
Riešením by bolo, ak by zdravotné poisťovne, najmä VšZP, uzavreli zmluvy aj s ďalšími angiológmi pôsobiacimi v našom meste. Lekári sa o to pokúšali. Preto nás zarazilo stanovisko hovorkyne VšZP Dany Gašparíkovej: „Poisťovňa neeviduje žiadosť o zaradenie tejto odbornosti v Piešťanoch.“ Všeobecná si protirečí, pretože sme pri cievnej ambulancii Marcely Gajdošovej objavili dokument, v ktorom práve táto poisťovňa odpovedala v septembri minulého roku na žiadosť o uzavretie zmluvy s cievnou lekárkou zamietavo. Tieto služby má vraj v našom regióne pokryté. V rovnakom duchu sa nieslo aj stanovisko poisťovne Dôvera z augusta minulého roku.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 10, ktoré je v predaji od 4. marca.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián