TRNAVA: Máme špičkový prístroj na meranie deformácií zemského povrchu

  • Spravodajstvo
  • 5. marca 2014, 08:38
  • Autor:sita

Špičkový prístroj na diagnostikovanie deformácií zemského povrchu na území Slovenska uviedli dnes do prevádzky v priestoroch Materiálovotechnologickej fakulty STU v Trnave.

Absolútny gravimeter za viac ako 400-tisíc eur umožní zisťovať trendy vertikálnych pohybov zemského povrchu a vytypovať rizikové zóny. Takéto merania sú nevyhnutné pri predchádzaní prípadným katastrofám, podľa rektora STU Roberta Redhammera ich využijú stavitelia priehrad, diaľnic a ďalších významných stavieb.
„Pri sledovaní a vyhodnocovaní pohybov zemského povrchu je nevyhnutná medzinárodná spolupráca, získané informácie musíme vnímať v globálnych súvislostiach a následne ich rešpektovať pri navrhovaní a prevádzkovaní veľkých stavebných diel, ako sú jadrové alebo vodné elektrárne, priehrady, mosty, diaľnice, ale aj bytové domy,“ povedal Marcel Mojzeš z katedry geodetických základov Stavebnej fakulty STU. Cieľom projektu financovaného z Európskeho fondu regionálneho rozvoja je vybudovanie slovenskej siete monitorovacích bodov na meranie zmien zemského povrchu. Merania v rámci národného projektu budú prebiehať v bodoch Partizánske, Banská Bystrica, Rimavská Sobota, Telgárt, Gánovce, Liesek, Lomnický štít, Kamenica nad Cirochou a Banská Štiavnica. Tá pribudla, pretože leží v caldere starej sopky, ktorú je nevyhnutné sledovať z dôvodu včasného varovania, ako aj v záujme ochrany historických pamiatok. Celkový rozpočet na národné centrum diagnostikovania deformácií zemského povrchu na území Slovenska je 675-tisíc eur, samotné prístroje stoja 460-tisíc eur.
Tím odborníkov – geodetov zo Stavebnej fakulty STU je dlhodobo súčasťou medzinárodného projektu CERGOP, v rámci ktorého prebieha monitorovanie deformácií zemského povrchu v Európe. Monitorovaných je takmer sto rôznych bodov v trinástich krajinách Európy. Ide o družicové stanice umiestnené na povrchu Zeme, z ktorých niektoré sledujú zmeny povrchu 365 dní v roku a niektoré merajú len v presne určenom čase, ktorý je stanovený pre všetky zúčastnené krajiny.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 6. mája 2024
Meniny má Hermína, zajtra Monika