Bábätko v brušku pomocou 3D a 4D ultrazvuku uvidíte aj v Piešťanoch

  • Spravodajstvo
  • 5. marca 2014, 13:57
  • Autor:vd

Budúce mamičky, ktoré túžia vidieť svoje dieťatko v brušku a doniesť si domov videozáznam o jeho pohybe, vyplazovaní jazýčka či otáčaní hlávky, majú možnosť využiť nový prístroj – 3D a 4D ultrazvuk, ktorý sa nachádza v piešťanskej Nemocnici A. Wintera.

Každý štvrtok sem z Myjavy prichádza mladý lekár Martin Krč, ktorý poskytol Piešťanskému týždňu rozhovor.
Aký je rozdiel medzi 2D, 3D a 4D ultrazvukom?
Klasické 2D zobrazenie je zobrazenie dvojrozmerné, štandardné pri diagnostike v gynekológií a v pôrodníctve. Realizuje sa pomocou klasických sond podľa typu vyšetrenia. Pri 3D skenovaní sa používajú špeciálne sondy, pričom obraz je počítačovo generovaný z jednotlivých 2D rezov, obraz dostáva tretí rozmer, čiže hĺbku. Pri 4D ide o zobrazenie 3D obrazov v čase, ide o zobrazenie v reálnom čase.
Čo považujete pri 3D a 4D ultrazvukovom vyšetrení za najdôležitejší faktor?
Určite je to poloha plodu. Pri istých polohách sa komerčné vyšetrenie nedá vôbec realizovať.
Môžu si toto vyšetrenie dovoliť aj nemajetnejší ľudia? Alebo takýmto ženám stačí 2D vyšetrenie, aby sa presvedčili, že dieťatko je v poriadku?
Pri diagnostike vrodených vývojových vád, genetických syndrómov a skríninových vyšetreniach sa používa prevažne konvenčné 2D zobrazenie. Ultrasonografia je ale pomocná vyšetrovacia metóda, preto je nutné si uvedomiť i jej limitácie. Či je u dieťaťa naozaj všetko v poriadku sa sonograficky určiť nedá, a to ani v prípade nadstavby 3D zobrazenia. Povinné a plne dostačujúce vyšetrenie tehotných sa ale robí len v klasickom dvojrozmernom obraze, čiže je dostupné pre všetky tehotné rovnako. 3D a 4D vyšetrenie je prevažne vyšetrenie komerčné, takzvané fetus show. Samozrejme sa môže použiť i v diagnostike, ale tieto vyšetrenia sa robia na vysokošpecializovaných pracoviskách. Vhodným je napríklad na diagnostiku rázštepov v oblasti tváre alebo chrbtice. Používa sa i na zisťovanie a hodnotenie pohlavia plodu. Ak ide o nutnosť v diagnostike, je umožnené bezplatne, môže si ho tým pádom dovoliť každá tehotná, bez ohľadu na jej finančnú situáciu.

Viac sa dočítate v Piešťanskom týždni číslo 10, ktoré je v predaji od 4. marca.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián