Pes senior potrebuje v rodine mať svoje pohodlie

  • Spravodajstvo
  • 27. februára 2014, 15:07
  • Autor:ip

Chcete si zaobstarať domáceho štvornohého miláčika? Piešťanský týždeň spoločne s veterinárom Miroslavom Bernátom z ambulancie AB-VET pripravil sériu článkov o psoch, mačkách a exotických zvieratách. Vo štvrtej časti sa dozviete o tom, že netreba podceniť staranie sa o psieho seniora.

Existujú rôzne štúdie a tabuľky, na základe ktorých sa prepočítavajú psie roky na ľudské. Všeobecne je známe, že na jeden ľudský rok pripadá sedem psích. Za seniorov sú považované psy staršie ako sedem rokov.
„Pokiaľ máme v domácnosti psa v seniorskom veku, treba počítať s tým, že postupne u neho začne klesať aktivita, bude sa pomalšie pohybovať, vyhľadávať tiché, teplé a pohodlné miesta, môže prísť k zhoršovaniu zraku, sluchu a problémom s chrupom, ktoré patria k najčastejším ochoreniam u seniorov. Vyskytujú sa i problémy pohybového aparátu, ktoré zväčša nastupujú pozvoľne a prejavujú sa rôznym stupňom krívania, prípadne odmietaním pohybu. U psov seniorov častejšie pozorujeme aj výskyt ochorení srdca, čo sa môže prejavovať zníženou toleranciou záťaže, kašľom zrýchleným dýchaním. Staršie psy majú aj pomalší metabolizmus, čo znamená, že majú tendenciu byť obézne,“ uviedol M. Bernát.
Podľa veterinára sa s nadváhou u psov stretávajú veľmi často. Momentálne do ordinácie s týmto problémom príde 20 až 30 percent klientov. Majitelia by mali teda ustriehnuť frekvenciu, množstvo a druh stravy pre psov. V súčasnosti je na trhu dostatok komerčných krmív, ktoré sú špeciálne určené pre staršie psy, pre obézne jedince, ale aj vhodné diéty pre ostatné ochorenia. V prípade, že majiteľ preferuje varenú stravu, je nevyhnutné ju doplniť o vitamínovo-minerálne preparáty. V ambulancii klientom vždy lekár odporučí vhodný diétny plán pre domáceho miláčika. M. Bernát doplnil, že problém s obezitou nezmizne za týždeň, upravený stravovací plán musí majiteľ dodržať minimálne tri mesiace až polroka.
Pri všetkých spomenutých ochoreniach je dôležité neodkladať návštevu veterinárneho lekára, nakoľko včasná diagnostika ochorení a vhodná liečba, prípadne úprava diéty zohráva kľúčovú úlohu v zabezpečení plnohodnotného zdravia u seniorov.
Rodiny, kde sa nachádza pes senior, by nemali podceniť ani starostlivosť o chrup zvieraťa. S pribúdajúcim vekom sa stupňuje výskyt zubného kameňa, rôznych zápalov ústnej dutiny a podobných komplikácií. Majiteľ by mal aspoň raz za rok zabezpečiť pre psa vykonanie zubnej hygieny.

0 Shares

Najnovšie správy

Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
nedeľa, 28. apríla 2024
Meniny má Jarmila, zajtra Lea