Dobrovoľní hasiči opäť v kurze

  • Spravodajstvo
  • 26. februára 2014, 11:58
  • Autor:Viera Dusíková

Slovensko sa vracia k starým osvedčeným metódam ochrany pred požiarmi a živlami, keď do terénu bude od 1. apríla posielať dobrovoľníkov z radov obecných hasičov.

Od tohto dátumu totiž nadobúda platnosť nový zákon o Dobrovoľnej požiarnej ochrane SR. Uzákonené je i celoplošné rozmiestnenie síl a prostriedkov hasičských jednotiek na území Slovenskej republiky. V Piešťanskom okrese je približne pätnásť dobrovoľných hasičských zborov (DHZ), s ktorými je možné viac či menej počítať.
Profesionáli sa už v uplynulom období mohli spoľahnúť na hasičov z Vrbového, z Moravian nad Váhom, Prašníka a ďalších dedín pri záplavách i požiaroch. Aktívni sú aj Pobedimčania z Novomestského okresu, ktorí sa stali rovnocenní s jednotkami hasičských a záchranných zborov. Podľa operačnej pôsobnosti ich zaradili do najvyššej skupiny A. Budú hasiť požiare a zasahovať tam, kde je dojazdová vzdialenosť profesionálnej jednotky príliš dlhá. „Máme šestnásť hasičov, z toho troch profesionálov z Piešťan a jedného závodného veliteľa zmeny v PSA Peugeot,“ uviedol pre Piešťanský týždeň veliteľ pobedimských hasičov Martin Piškula. Práve Pobedimčania sú vzorom kvalitného obecného hasičského zboru. Majú nielen novú zbrojnicu, hasičské autá, ale absolvovali a chystajú sa na ďalšie zdravotnícke, záchranárske, protiplynové a vyslobodzovacie školenia a kurzy. Tento rok získali i dotáciu z Dobrovoľnej požiarnej ochrany (DPO) SR. „Za tieto prostriedky sme si kúpili nový batoh, záchranársku chrbticovú dlahu, čerpadlo, hadice, vozidlové a ručné rádiostanice,“ informoval M. Piškula.

Viac sa dočítate v Piešťanskom týždni číslo 9, ktoré je v predaji od 25. februára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Žigmund, zajtra Galina