Deň sesterstva zamerali na ochranu matiek a detí

  • Spravodajstvo
  • 25. februára 2014, 13:14
  • Autor:jk

Symbolicky v deň narodenín zakladateľa skautingu Roberta Baden-Powella a jeho manželky Olave si skauti a skautky na celom svete pripomínajú svoje priateľstvá a zároveň sa snažia aspoň trošku zlepšiť niektorý zo závažných celosvetových problémov.

Myšlienka mať svoj pamätný deň vznikla v roku 1926 na štvrtej medzinárodnej konferencii, ktorú zorganizovali americké skautky. Deň 22. február na Slovensku nesie názov Deň sesterstva (po česky Den zamyšlení, po anglicky Word Thinking Day). Nápad sa ďalej rozvíjal na siedmej konferencii konanej v Poľsku v roku 1932. Belgická zástupkyňa prišla s návrhom, že keďže narodeniny sú zvyčajne spájané s obdarovaním, tak i skautky na celom svete by mohli počas Dňa sesterstva preukázať štedrosť a priateľstvo dobrovoľným príspevkom. Tak vznikla myšlienka Fondu Dňa sesterstva. Slúži na podporu a rozvoj dievčenského skautingu tam, kde to je najviac potrebné.
Medzinárodná dievčenská skautská organizácia WAGGGS každý rok vyberá tému, na ktorú by sa mali skauti a skautky na celom svete zamerať. Deň zamyslenia 2013 bol venovaný témam ochrany matiek a detí. Tieto témy boli inšpirované dvomi rozvojovými cieľmi tisícročia (Millenium Development Goals – MDG), ktorými sú zníženie detskej úmrtnosti a zlepšenie zdravia matiek. Deň sesterstva je tiež možnosťou pre dievčatá a mladé ženy naučiť sa niečo o živote ich rovesníčok v iných krajinách, a preto sa WAGGGS každý rok zameriava na určité krajiny.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 4. mája 2024
Meniny má Florián, zajtra Lesana