Zošrotovali „fejky“ za milión eur

  • Spravodajstvo
  • 19. februára 2014, 09:24
  • Autor:CÚ TT

V utorok 18. februára pod dohľadom colníkov zošrotovali 25 080 kusov tovaru, ktorý bol označený falošnými ochrannými známkami. Ak by sa tento tovar dostal na trh a predával sa ako originály, majiteľom ochranných známok by vznikla škoda 1 016 000 eur.

Tovar zaistili počas minulého roku colníci v Brodskom pri kontrole zásielokv rámci colných konaní pri dovoze. Fyzickou kontrolou colníci zistili, že tovar by mohol porušovať práva duševného vlastníctva, čo aj majiteľ ochrannej známky potvrdil. Išlo o deväť rôznych zásielok  z Číny a Turecka určených na európsky trh.

Pod dohľadom colníkov bolo zošrotovaných a spálených 13 500 kusov textilu, kabeliek a topánok s reprodukciami ochranných známok  Hello Kitty, Spongebob, Burberry, Tommy Hilfiger, Gucci atď. Okrem toho bolo zošrotovaných aj 11580 kusov gymnastického náradia, joystickov, hracích konzol a slúchadiel s reprodukciami ochranných známok Sony a Iron gym.

„Z dôvodu, že tento tovar bol zaistený pred nadobudnutím účinnosti nového zákona, (ktorý už umožňuje colnému úradu poskytnúť tovar na humanitárne účely aj bez právoplatného rozhodnutia súdu) colný úrad postupoval podľa predpisov platných v čase zaistenia. Tie umožňujú  finančnej správe zaistený tovar zničiť alebo bezodplatne poskytnúť na humanitárne účely, až po splnení zákonom stanovených kritérií. Možnosť poskytnutia zaisteného tovaru  na humanitárne účely bola v tomto prípade vylúčená, keďže nebolo vydané právoplatné rozhodnutie súdu, že ide o falzifikát,“ zdôraznila Iveta Švárna, hovorkyňa Colného úradu Trnava.

Likvidáciou sa zároveň zo strany colníkov zabránilo potenciálnemu nebezpečenstvu ohrozenia zdravia a bezpečnosti spotrebiteľa z dôvodu, že falzifikáty môžu obsahovať karcinogénne látky spôsobujúce rakovinu.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 19. mája. Tento deň je Svetovým dňom hepatitídy. Meniny má Gertrúda.
  • 19.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 19. mája 2024
Meniny má Gertrúda, zajtra Bernard