RAKOVICE: Základnej škole šéfuje mladý chlap

  • Spravodajstvo
  • 19. februára 2014, 14:56
  • Autor:JK

Základná škola s materskou školou v Rakoviciach má svoje špecifikum, ktoré sa vidí len málokde. Na šéfovskej stoličke sedí mladý muž.

Keď sa na poradách stretáva s inými riaditeľkami, žiadnu raritu v tom nevidí. „Musíme sa potýkať s takými istými problémami,“ konštatuje 32-ročný Pavol Krátký.
Škola je spádovou pre susediace obce Borovce a Veselé, kde sú zariadenia len pre prvý stupeň. Jej prah deň čo deň prekračuje 141 detí, od tých čerstvo školopovinných až po deviatakov. Okrem žiakov na prvom stupni, kde sa učia aj v spojených ročníkoch, každá trieda je samostatná. Ale aj to sa budúci školský rok zmení. Na zápis do prvého ročníka sa prihlásilo až 17 detí, čo sa údajne tak často nestáva.
Hoci budovu vystavali ešte v päťdesiatych rokoch minulého storočia, pôsobí celkom sviežim dojmom. Môže za to rozsiahla rekonštrukcia, ktorej výrazne napomohli fondy Európskej únie. „Ešte za bývalej riaditeľky sa škola sa snažila čerpať zo všetkých možných zdrojov, my v tom pokračujeme,“ povedal nám P. Krátký.
Objekt nemá „boľavé“ miesta. Pravda, ak nerátame dosluhujúci vodovodný systém, ktorý si už pýta výmenu. K financovaniu školy sa riaditeľ nechce obšírnejšie vyjadrovať: „Ešte nevieme, k akým zmenám príde, a bude sa meniť aj samotný školský zákon.“ Majú však dobrú spoluprácu s regionálnymi firmami i obecným úradom. Ten na nedávny karneval do tomboly ako prvú cenu venoval bicykel.
Rakovická škola sa môže pochváliť nielen celoslovenským prvenstvom na Festivale zdravia, ale tiež bohatou mimoškolskou činnosťou. Okrem toho, že v nej funguje množstvo krúžkov, tak v nej aj máta. Presnejšie povedané – jeden deň v roku tu preberajú moc strašidlá. Vtedy sa celá škola ponorí do tmy a v každej triede sa žiaci premenia na postavy z rozprávok i hororov.
Keby mal riaditeľ čarovný prútik, čo by si najviac želal? „Chýba nám pódium. Radi by sme ho vybudovali, či už v telocvični, alebo vonku,“ prezradil nám. Pódium síce škola nemá, zato má však unikát: V novej prístavbe sa ukrýva obecná kolkáreň, ktorú dali do užívania len pred dvomi mesiacmi. O Rakoviciach je známe, že futbal sa tu nehrá. Zelenú majú kolky.

0 Shares

Najnovšie správy

Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 30. apríla 2024
Meniny má Anastázia, zajtra Amarila, Pamela