POTVORICE: V obci bobry nikdy neboli, teraz sa objavili pri Váhu

  • Spravodajstvo / Región
  • 4. februára 2014, 21:28
  • Autor:sita

Pri Váhu v katastri obce Potvorice v okrese Nové Mesto nad Váhom sa objavili bobry.

Starosta Ľubomír Malo hovorí, že ide o raritu. Výskyt bobrov na území obce si za svoj život nepamätá. „Nikdy tu neboli, ešte ondatra sem-tam sa našla, ale bobor nie,“ povedal.
Na živočícha starostu upozornili miestni rybári. Jeden z nich dokonca bobra zahliadol aj vo vode. „Nechcel som tomu veriť, tak som sa vybral na prechádzku a po tom, čo som tu videl, môžem potvrdiť, že ich tu máme. Našiel som tu krásne, nachystané nasekané drevo, popadané do vody, niečo bolo aj na súši,“ povedal Malo. Koľko bobrov je v Potvoriciach, nevedel povedať, sú to plaché zvieratá. „Myslím si, že dôvod, prečo sa sem dostali, je, že sa aj o prírodu staráme a že pribúdajú čističky vôd, takže Váh je čistejší. Určite bobor potrebuje čistú vodu a preto sa postupne presúva,“ skonštatoval starosta.
Bobor je najväčší európsky hlodavec. Meria od 75 do 100 centimetrov, váži 15 až 30 kilogramov. Podľa Petra Nováčika z občianskeho združenia Brečtan sa na Slovensku v minulosti vyskytoval najmä v okolí riek Váh, Hron, Dudváh, Dunaj a na východnom Slovensku. Po roku 1900 z nášho územia zmizol, opätovne sa objavil v roku 1977. Odhaduje sa, že v súčasnosti je na Slovensku asi 700 až 750 jedincov. „Tieto bobry sú takmer určite z populácie, ktorá bola vysadená v Rakúsku, išlo o bobry zo Škandinávie. Tie sa mohli po rieke Dunaj a Morava dostať na územie Slovenska,“ povedal. Bobor sa rozširuje pomaly, za rok o štyri až sedem kilometrov. Ohlodané kusy dreva v Potvoriciach podľa Nováčika svedčia o tom, že si hľadá partnera alebo partnerku na zloženie rodiny.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila