Policajti zaistili archeologický nález šokujúceho rozsahu

  • Spravodajstvo
  • 4. februára 2014, 13:54
  • Autor:KRPZ/red

Príslušníci trnavskej kriminálnej polície na základe podozrenia z trestnej činnosti vykonali domovú prehliadku v rodinnom dome v Bolerázi v okrese Trnava.

Celý prípad sa začal všímavosťou archeológa, ktorý videl muža pri železničnej trati v obci Šelpice, ako s detektorom kovov prehľadával okolie. Upozornil ho, že vykonáva nedovolenú činnosť a privolal políciu. Tá po preverení okolností a získaní dostatočných informácií dostala súhlas na vykonanie domovej prehliadky.
Podozrenie z poškodzovania a znehodnocovania archeologického dedičstva sa nielenže potvrdilo, ale jeho rozsah doslova vyrazil dych. Polícia za účasti špecialistu na kultúrne dedičstvo zaistila v dielni pri dome a v obývačke niekoľko stoviek mincí z rôznych období a desiatky archeologických artefaktov. Boli to rôzne sošky, krížiky, prstienky, praveké nástroje, oceľové hroty na šípy, sekery, poľnohospodárske a remeselnícke náradie z obdobia novoveku a pod. Všetky zaistené  predmety patriace do kultúrneho dedičstva sa podrobia znaleckému skúmaniu v archeologickom ústave.
Polícia zaistila aj dva detektory kovov, ktoré sa tiež podrobia expertíze na zistenie lokalít, v ktorých podozrivý zbieral predmety.
V prípade, že z poškodzovania a znehodnocovania archeologického dedičstva bude obvinený a uznaný vinným podozrivý 22-ročný muž, hrozí mu za takýto skutok odňatie slobody na jeden až päť rokov.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 13. mája. Tento deň Dňom tulipánov. Meniny má Servác.
  • 13.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 15. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom odporcov vojenskej služby, Svetovým dňom atletiky, Svetovým dňom rodiny a…
  • 15.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 15. mája 2024
Meniny má Žofia, zajtra Svetozár