Po prvý raz v Číne

  • Spravodajstvo
  • 4. februára 2014, 22:14
  • Autor:jk

Frontman kapely Slobodná Európa a Prašníčan v jednej osobe zároveň precestoval päťdesiatosem krajín sveta, hranice niektorých prekročil aj viackrát. Pre Whiskyho však Čína bola veľkou neznámou.

Juhozápadnú časť mamutej krajiny navštívil po netypickej trase. Do provincie Yunnan, považovanej za kolísku čínskych zelených čajov, priletel zo susediacej Kambodže. „Kamarát má na Slovensku leteckú spoločnosť so štyrmi Boeingami. Tak som využil príležitosť zviesť sa zadarmo,“ vysvetlil nám cestovateľ. Yunnan si však nevybral pre „voľný“ lístok. „Táto oblasť ma vždy zaujímala. Sú tam hlavne nádherné hory, vysoké viac ako šesťtisíc metrov. Lokality ako Peking, Čínsky múr ma nikdy nebrali. Všetko je tam už komerčné, samý betón, samý turista.“ O Whiskym je všeobecne známe, že si za cieľ svojich potuliek nevyberá vychytené destinácie zo snobských pohľadníc.

Osemmiliónové mestečko
Hlavným mestom provincie je Kunming. Cestovateľ si užil malý šok už cestou z letiska. V autobuse mu robila náhodnú spoločnosť Číňanka žijúca v  Londýne, takže dorozumieť sa nebol problém. Slovák sledoval krajinu z okienka autobusu a čudoval sa nad tým, aké je všetko velikánske. Mrakodrapy pnúce sa k oblohe, všade navôkol explodujúca výstavba, diaľnice šinúce sa v ôsmich prúdoch… „Ale kdeže, Kunming je maličké mestečko. Má len osem miliónov obyvateľov,“ smiala sa spolucestujúca nad Whiskyho úžasom. Ten ani nahlas nepovedal, čo mu v duchu napadlo: „Bože, a my jednu posr…ú diaľnicu do Košíc budujeme desaťročia.“ Číňanka by nepochopila. Whisky prijal pozvanie slovenského architekta pracujúceho pre miestnu firmu. Predtým sa nepoznali, Andrej sa mu ohlásil cez internet po zistení, kam tentoraz vedú jeho túlavé topánky. Whiskyho to potešilo, pretože väčšinou sa trmáca po hoteloch a on si netradične mohol vychutnať slasti a strasti čínskeho panelákového sídliska.

V aktuálnom vydaní Piešťanského týždňa číslo 6, ktoré je v predaji od 4. februára sa dočítate aj o čudných stravovacích návykoch číňanov, o najhlbšom kaňone na svete, ale aj o zlatej povahe tamojších ľudí.


Pozrite si fotografie:

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila