Piešťanec Karol Kevan oslávi 90 rokov

  • Spravodajstvo
  • 30. januára 2014, 12:20
  • Autor:vd

K Váhu nepôjde, čaká na zábradlie k rieke.

Piešťanský otužilec Karol Kevan dovŕši 13. februára 90 rokov. Už dva roky márne čaká na nové zábradlie na brehu rieky Váh, aby mohol bezpečne vojsť do chladnej vody počas akcie Kevanova stovka. Nesmie totiž spadnúť. Má operované oba krčky bedrových kostí.
Ak niekto ochotný zábradlie zhotoví, na jar tento čiperný starček, pre ktorého sa slovo starček vôbec nehodí, opäť začne s otužovaním v rieke. Na svoje tohtoročné narodeniny ale určite do Váhu nevojde! Radšej ani nepríde k nábrežiu pri hoteli Magnólia, aby ho aspoň srdce nebolelo, keď uvidí otužilcov vo Váhu. A hoci predtým vchádzal do vody štvornožky, zadkom dopredu a vo vode ho pridŕžali silní chlapi, na rukách mu po tých zovretiach ostali modriny. Mal ich dosť veľa a dosť dlho.
Karol Kevan patrí k zakladateľom Ľadových medveďov v Piešťanoch. Na začiatku ich bolo iba šesť. Šatňu mali na kúpalisku Eva. Vyšli von, pod Evou vošli do vody, aby preplávali Váh, hore-dole to môže byť asi 350 metrov. „Zimné plávanie otužilcov mi vždy pomáhalo organizovať mestské kultúrne stredisko. Dohodli sme sa na dátume 26. decembra,“ zaspomínal si Kevan. Keď sa stal Ľadovým medveďom aj Piešťanec Martin Valo, skupinku začal viesť on. Kevan zatúžil plávanie posunúť do iných rozmerov: „Chcel som urobiť vedecký projekt. Ak ja ako vegetarián a otužilec dokážem aj pri dovŕšení sto rokov vojsť do Váhu, potom o tom napíšem vedeckú prácu. Tak vznikla Kevanova stovka. Akcia sa koná vždy na moje narodeniny, 13. februára.“
Ľudí, čo začali s otužovaním, z roka na rok pribúda. Sú medzi nimi aj ženy. Hoci je Karol silným vzorom pre mnohých otužilcov, jeho vlastná manželka Anita tomuto koníčku neprepadla. Má radšej atletiku. V behu na 800 metrov sa stala majsterkou Československa. V mladosti sa venovala aj parašutizmu a pilotovaniu vetroňov. Už ako pätnásťročná v Malých Bielciach lietala na vetroňoch v triedach A, B a neskôr aj C.
A ako sa tí dvaja spoznali? „Po druhej svetovej vojne som ako člen komunistickej strany absolvoval jednoročnú robotnícku leteckú školu v Poprade. Pripravovali v nej budúcich riaditeľov robotníckej triedy. Keďže som vedel po rusky a anglicky, kádrováci ma presvedčili, aby som robil reprezentanta Československých aerolínií. Ale ja som chcel robiť dispečera. Bol som v Prahe, prešiel som všetkými možnými funkciami. Neskôr ma menovali za riaditeľa letiska v Ivanke pri Dunaji,“ vysvetlil svoj kariérny postup šikovný chlap, syn výpravcu vlakov, ktorý neskôr pôsobil aj v Indii. Jeho kariéra súvisela s budúcou manželkou.

Celú reportáž z návštevy u Kevanovcov nájdete v aktuálnom čísle Piešťanského týždňa číslo 5, ktoré je v predaji od 28. januára.


Pozrite si video, kde pán Kevan spomína sa svoje začiatky s otužovaním:
((myvideo:1))

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 6. mája 2024
Meniny má Hermína, zajtra Monika