TÉMA: Krížová cesta Krajinského mosta

  • Spravodajstvo
  • 28. januára 2014, 09:18
  • Autor:jk

Rekonštrukcia sa chystá roky a posledné týždne ukazujú jej škandalóznu nepripravenosť.

Bez preháňania môžeme tvrdiť, že Krajinský most v Piešťanoch dodýchava už od minulého storočia. Už v roku 2003 bola vypracovaná štúdia zaoberajúca sa variantmi premostenia dôležitej dopravnej tepny pretínajúcej Váh. Hoci jej kolaps sa neodvratne približoval, nič sa nedialo. Zrazu je čiastočná rekonštrukcia otázkou niekoľkých týždňov a ruka v ruke s ňou aféra dokazujúca úbohosť jej prípravy. Aj s ohľadom na argument, že nie sú financie. Statici diagnostikovali stav mosta stupňom VI. – veľmi zlý. Za ním nasleduje už len stupeň VII. – stav chatrný. Označuje nedostatky vyžadujúce „okamžitú nápravu k odvráteniu hroziacej katastrofy“. Počkáme si?

V októbri minulého roku poslanci Trnavského samosprávneho kraja zdvíhajú ruky za rozpočet na rok 2014. Ten zahŕňa aj sumu 180-tisíc eur (s daňou z pridanej hodnoty 215-tisíc eur) určenú na čiastočnú opravu Krajinského mosta. Len priame náklady na úplné „vyliečenie“ by vyšli na dva milióny eur.
Po Novom roku Robert Fico posiela do kúpeľného mesta z rezervy predsedu vlády milión eur na výstavbu novej hokejovej haly. Na verejnosť sa dostáva informácia, že úplná uzávierka mosta prebehne bez asistencie náhradného premostenia. Denne po moste prejde asi päťtisíc vozidiel.
Správa a údržba ciest (SÚC) TTKS 16. januára predkladá ponuku na podlimitnú zákazku. V súťažných podkladoch vyžaduje, aby sa práce vykonávali nepretržite sedem dní v týždni a trvali dva mesiace. Potencionálni dodávatelia môžu reagovať do 10. februára. Oprava nezahŕňa riešenie najväčšej bolesti mosta–statiku. Po jej dokončení bude most širší o päťdesiat centimetrov, čo je o sedem a pol centimetra menej než  roztvorený Piešťanský týždeň.
V tomto prípade však vďaka Bohu za každý milimeter.

Rozsiahle spracovanie témy rekonštrukcie Krajinského mosta vám prinášame v Piešťanskom týždni číslo 5, ktoré je v predaji od 28. januára.



Ďalšie informácie nájdete v starších článkoch: Krajinský most počas rekonštrukcie úplne uzavrú Mesto bez mosta! Krajinský most: Bezohľadnosť! Primátor Cicutto chce o náhradnom moste ešte rokovať Za zatvorený Krajinský most žiadna náhrada nebude



0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 28. apríla 2024
Meniny má Jarmila, zajtra Lea