KRAKOVANY: Prváčence majú povinnú výučbu angličtiny

  • Spravodajstvo / Región
  • 23. januára 2014, 11:54
  • Autor:jk

Spoza dverí učebne počuť angličtinu. Na tom by nebolo nič nezvyčajné, veď je to škola. Trieda však ukrýva prváčence, ktoré urputne opakujú slová z nahrávky.

Na našu otázku, či už sa už nejaké naučili, zborovo odpovedia: „Thank you.“ Tentoraz sa cieľom našej cesty stala Základná škola (ZŠ) Krakovany.
Postaršia budova stojí hneď na kraji obce za ohybom cesty. V súčasnosti ju navštevuje 55 žiakov. Do hláv im sypú zrnká múdrosti štyri učiteľky, dve družinárky a jeden katechéta pracujúci na čiastočný úväzok.
„Na počet žiakov, ktorý máme, si zatiaľ vystačíme – pokiaľ budeme dostávať financie ako doteraz. Uvidíme však, ako ministerstvo nastaví financovanie budúci školský rok,“ odpovedala na našu otázku ohľadne peňazí riaditeľka ZŠ Eva Seitlerová. V škole sa vyučuje len na prvom stupni – od prvákov po štvrtákov. V najbližšej budúcnosti štyroch-piatich rokov by ich počet nemal klesať a zariadenie by sa nemalo dostať do úzkych.
Majú tu vlastnú počítačovú učebňu vybavenú požadovanou technikou aj pre maximálny počet žiakov, ktorých je 16. Takisto disponujú interaktívnou tabuľou, ku ktorej by v blízkej dobe mali pribudnúť ešte ďalšie dve. „Všetky potrebné pomôcky nemáme, no postupne sa ich snažíme dokupovať,“ uviedla E. Seitlerová, podľa ktorej škole výrazne pomáha rodičovské združenie. „Napríklad zakúpilo do tried koberce, do družiny hračky, spolufinancuje plavecký výcvik, vstupenky či výlety.“ Rodičia istý peňažný obnos získavajú z organizovania Katarínskeho plesu a retrodiskotéky. Svoju ruku k dielu vedia priložiť aj samotné deti – na vianočné trhy materskej školy zhotovujú vlastné výrobky.
ZŠ v Krakovanoch nemá vlastnú právnu subjektivitu, patrí pod obecný úrad. Ten sa snaží vychádzať v ústrety aj tým, že pri menších akciách, akými sú maľovanie či obkladanie, poskytuje svojich pracovníkov.
Nehnuteľnosť je po rekonštrukcii striech, plastové okná sú už všade, no fasáda si očividne opravu pýta. „Každý rok sa snažíme niečo investovať,“ podotkla k jej stavu riaditeľka.
Škola má vo svojej „výbave“ to, čo máloktorá na okolí – povinnú výučbu anglického jazyka už od prvej triedy. Prichádzajú sem tiež učiť pedagógovia z vrbovskej cirkevnej základnej umeleckej školy. A krakovianska škola má ešte jedno plus – antukové ihrisko.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 1. mája 2024
Meniny má Amarila, Pamela, zajtra Žigmund