Podnikatelia zabúdajú na registráciu na colnom úrade

  • Spravodajstvo
  • 21. januára 2014, 11:49
  • Autor:sita

Do pobočiek colného úradu v Trnavskom kraji malo prísť na registráciu viac ako 2 000 podnikateľov, zatiaľ ich bolo len pár desiatok.

Platitelia dane z pridanej hodnoty majú od 1. januára 2014 povinnosť komunikovať s finančnou správou elektronicky. Kým na daňové úrady prišli dohody podpísať tisícky podnikateľov, colné úrady zvýšený záujem nezaznamenali.
Na colný úrad si musí prísť podpísať dohodu o elektronickej komunikácii každý platiteľ DPH, ktorý vyrába alebo predáva tovar podliehajúci spotrebnej dani (tabak, tabakové výrobky, alkohol, alkoholické nápoje, minerálne oleje…). Títo podnikatelia už v tomto roku komunikujú aj s daňovým, aj s colným úradom už len elektronicky. Ak si už podpísali dohodu na daňovom úrade, ID číslo im ostáva v platnosti, no colný úrad ich potrebuje zaregistrovať.
,,Finančná správa vyzýva platiteľov DPH, aby sa čo najskôr zaregistrovali a vyhli sa tak náporu pred podaním daňového priznania,“ uviedla hovorkyňa Colného úradu v Trnave Iveta Švárna. Elektronická komunikácia je povinná s každým správcom dane, teda s daňovým aj colným úradom. Dohoda, ktorú podnikateľ podpísal s daňovým úradom, na komunikáciu s colným úradom nestačí. S každým úradom ju musí podpísať osobitne. Do pobočiek colného úradu v Trnavskom kraji malo podľa Švárnej prísť približne 2 100 podnikateľov, v skutočnosti ich prišlo len niekoľko desiatok. Colníci sú do 27. januára verejnosti k dispozícii v pobočkách v Piešťanoch, Skalici, Senici, Galante, Dunajskej Strede a Trnave.
Pokiaľ si podnikateľ nepríde podpísať dohodu s colným úradom, nie je možné sprístupniť mu daňové priznania na spotrebné dane. Všetky formuláre aj s logickými a matematickými kontrolami sú pripravené v osobnej internetovej zóne podnikateľa. Kým však registrátor na colnom úrade k jeho ID číslu nepriradí podpísanú dohodu alebo zaručený elektronický podpis, nemôže tieto formuláre podnikateľ využívať. Pre väčšinu platiteľov DPH na spotrebných daniach je termín na podanie daňového priznania 27. január 2014.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 8. mája. Tento deň je Dňom víťazstva nad fašizmom a Svetovým dňom červeného kríža. Meniny má Ingrida.
  • 08.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 8. mája 2024
Meniny má Ingrida, zajtra Roland