Pripravenosť dieťaťa na školu je možné preveriť testom

  • Spravodajstvo
  • 14. januára 2014, 13:29
  • Autor:ip

Základné školy sa začínajú pripravovať na zápisy detí do prvého ročníka.

Približne o mesiac sa začne krútiť tento kolotoč nielen pre pedagógov, ale hlavne pre budúcich prvákov a ich rodičov. Psychologička zo Základnej školy na Holubyho ulici v Piešťanoch Zuzana Táborská uviedla pre Piešťanský týždeň niekoľko podrobností zo zákulisia zápisov.
„Deti, ktoré navštevovali materské školy, sú v podstate pripravené na zápisy. Treba si uvedomiť, že to nie je skúška. Pre mnohých to vôbec nie je stresová záležitosť. Podobné testy totiž budúci prváčikovia robia aj v škôlkach. Horšie je to u tých, ktorí nie sú zaškolení, väčšinou ide o deti zo sociálne znevýhodneného prostredia. Okrem toho sa stane, že dieťa odmietne spolupracovať. V takom prípade do triedy pozveme rodiča, prípadne dieťa s mamou alebo otcom vyjde von na chodbu a po prestávke pokračujeme v zápise,“ uviedla Z. Táborská.
Psychologička spomenula, že v súčasnosti majú deti čoraz častejšie problémy s rečou a sociálnou zrelosťou, napríklad veľmi lipnú na rodičovi a nie sú schopné sa prispôsobiť podmienkam nového prostredia. Ďalším problémom podľa Z. Táborskej je hyperaktivita a poruchy koncentrácie pozornosti. V týchto prípadoch sa často musí zvoliť odklad školskej dochádzky, pretože deti nie sú schopné koncentrovať sa na výkony a na vyučovaní často vyrušujú, no hlavne nezvládajú učivo prvého ročníka.
Celý článok si prečítate v aktuálnom vydaní Piešťanského týždňa, číslo 3 , ktoré je v predaji od 14. januára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 19. mája. Tento deň je Svetovým dňom hepatitídy. Meniny má Gertrúda.
  • 19.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 19. mája 2024
Meniny má Gertrúda, zajtra Bernard