Práca piešťanského mestského zastupiteľstva sa má zefektívniť

  • Spravodajstvo
  • 10. januára 2014, 13:25
  • Autor:ip

V najbližších komunálnych voľbách budú Piešťanci voliť menej zástupcov do mestského parlamentu.

Návrh kolegov zo strany Smer-SD Miloša Tamajku a Michala Hyneka odobrili členovia zastupiteľstva na poslednom minuloročnom stretnutí. Po novom bude mať zastupiteľstvo 21 členov.
M. Tamajka v úvode rokovania o znížení počtu poslancov povedal, že je to aktuálna téma a dodal, že menej členov znamená úsporu financií a priaznivý dopad na ekonomiku mesta a tiež zefektívnenie fungovania mestského parlamentu.
Marián Urbánek (NEKA) spomenul: „Túto problematiku sa ja snažím riešiť už tuším desaťročia. Keď som v zastupiteľstve začínal, bolo nás tu 33 a môj argument, že nás stačí 21, bol vtedy absolútne nepriechodný. Keby sme sa mali porovnávať s inými krajinami, napríklad v Holandsku je päť až sedemnásobne menší počet komunálnych poslancov.“ Navrhol radikálnejšie zníženie počtu poslaneckých kresiel, a to na 15.
Nezávislý poslanec Marián Dubovský dodal dva príklady mestských zastupiteľstiev. Vo vyše 2,5 miliónovom kanadskom Toronte majú 44 mestských poslancov, na druhej strane mestská rada Paríža, ktorý má viac ako dva milióny obyvateľov, pozostáva zo 163 členov. Pre piešťanský parlament teda dal návrh – sedemnásť členov a pôvodné štyri volebné obvody znížiť na dva.
Ďalší z radov nezávislých zástupcov Jozef Beňačka doplnil, že problematike volebných obvodov sa venoval už od roku 2009. Spomenul, že prostredníctvom primátora Rema Cicutta predložil na novembrové rokovanie Združeniu miest a obcí Slovenska návrh, aby mestá s počtom obyvateľov nad 10 001 nemuseli zostavovať minimálne dva obvody, ale iba jeden. Či dôjde k zmene legislatívy v tejto oblasti, zatiaľ nie je známe. J. Beňačka navrhol zlúčiť prvý obvod s druhým a tretí so štvrtým.
Poslankyňa za stranu SDKÚ-DS Iveta Babičová s rušením obvodov nesúhlasila: „Obvody, napríklad ako sú okrajové štvrte, majú svoje špecifické problémy a poslanci o nich majú vedieť. Bola by som za to, aby sme mali päť obvodov, medzi ktorými by boli samostatne Kocurice. Nech majú svojho poslanca, ktorý bude riešiť ich problémy.“
Primátor k tejto veci podotkol, že volebný zákon určuje presné parametre, ktoré volebné obvody musia spĺňať. Podľa neho, pokiaľ by išlo o počty, Kocurice by nemohli byť samostatným obvodom.
Nezávislý poslanec Martin Cifra upozornil kolegov, že pri počte 21 poslancov a pri dvoch obvodoch nebude zachovaný princíp parity (rovného zastúpenia). J. Beňačka k tomu dodal, že teraz sú v meste tri obvody, ktoré zastupuje šesť poslancov, a jeden, ktorý reprezentuje sedem.
Do diskusie sa zapojila i Eva Kolláriková (Smer-SD) a tá navrhla znížiť počet členov mestskej rady a zrušiť komisiu pre ochranu verejného záujmu. K nej sa pridal jej stranícky kolega Jozef Chudý, ktorý dodal, že by zlikvidoval celú mestskú radu a komisie zachoval.
Takéto kroky hneď pri diskusii zabrzdil R. Cicutto a poslancom uviedol, že až novozvolené zastupiteľstvo môže rozhodnúť o mestskej rade a komisiách. Terajšie nemôže zaviazať to budúce k tvorbe alebo rušeniu jednotlivých orgánov.
Poslanecká dvadsaťpäťka na záver rokovania podporila návrh zníženia počtu na 21 poslancov a tiež spojenie obvodov jeden a dva s počtom poslancov 11 a obvodov tri a štyri z počtom zástupcov desať. Terajšie hranice 1. volebného obvodu približne kopírujú územie starých Piešťan (časť severne od ulice A. Hlinku). Druhý je zo severu ohraničený ulicou A. Hlinku, z juhu Krajinskou cestou a siaha z centra až po stanicu. Tretí volebný obvod tvorí južnú časť mesta, na severe je ohraničený Krajinskou. Sídliská Adam Trajan, Nikola Teslu, časť Kanada a Kocurice sú vo štvrtom volebnom obvode.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 10. mája. Tento deň je Svetovým dňom pohybu ku zdraviu. Meniny má Viktória.
  • 10.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 9. mája. Tento deň je Dňom Európy a Európskym dňom opery. Meniny má Roland.
  • 09.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Plánovaná už raz odkladaná udalosť Natrime si svoje mesto sa v sobotu 4. mája uskutočnila v dopoludňajších hodinách. Iniciatíva vznikla…
  • 10.05.2024, 00:01
  • Piešťany / Spravodajstvo
piatok, 10. mája 2024
Meniny má Viktória, zajtra Blažena