Do Domova na polceste Ježiško priniesol aj novorodenca

  • Spravodajstvo
  • 8. januára 2014, 08:45
  • Autor:jk

Nové zariadenie v Kocuriciach pre ľudí v núdzi zaregistrovali 1. januára 2014.

Len niekoľko hodín pred úderom polnoci oddeľujúcej starý a nový rok sme navštívili jeden z domov v miestnej časti Piešťan. Nenápadne v sebe skrýva niekoľko mladých ľudí, ktorí tu našli azyl. Práve sa chystali osláviť Silvestra. Veľmi skromne. Zato Ježiško bol bohatý – pod vianočný stromček nadelil aj bábätko.
Dátumom oficiálnej registrácie neverejného zariadenia sociálnych služieb Domov na polceste sa symbolicky stal 1. január 2014. Neformálne však v ňom už mesiace žijú ľudia, s ktorými sa život nijako nemaznal. Všetci až príliš dôverne poznajú prostredie detských domov. Vyrastali v nich. Po ich opustení sa nádej na získanie vlastného bytu prakticky rovná nule a väčšinou ich ďalšou adresou sa stáva ulica.
V kocurickej budove sídli aj detský domov rodinného typu. Bývajú tu štyria takzvaní profesionálni rodičia spoločne so svojimi zverencami. No veľké priestory sa priam ponúkajú, aby otvorili svoju náruč ľuďom v núdzi, ktorí potrebujú strechu nad hlavou. Preto aj také príznačné pomenovanie – Domov na polceste.

spoločnej kuchynke sa stretávajú deti z detského domova i Domova na polceste.

Každý cent treba obrátiť dvakrát
Milada prah detského domova prekročila ako šestnásťročná. Dnes má 22 rokov a izbu v zariadení s ňou zdieľa jej partner Alexander. Iba niekoľko dní je novým spolubývajúcim Laura, ktorá má v rodnom liste zapísaný dátum narodenia 24. december 2013. Mamina sa o ňu vzorne stará a pozadu nezaostáva ani tato Šaňo, ktorý na dcérke môže oči nechať. Bábätko je živou hračkou aj pre Miladine štyri sestry – Geňu, Mišku, Karin a Sáru. Každá z nich je zverenkyňou profesionálnej rodiny. K Laure to majú na skok, veď od neterky ich delia len múry niekoľkých izieb. Podľa statusu inštitúcie tu bábätko môže byť do jedného roka života.
Neveľká komunita posedáva v jednej z dvoch kuchyniek, ktoré patria do výbavy Domova na polceste. Jej súčasťou sú chladničky, sporáky i mrazák. O stravu a jej prípravu sa musí postarať každý samostatne. V miestnosti sa klebetí o Vianociach. Našu otázka ohľadne vianočných darčekov osadenstvo rýchlo ukončí. „Nemáme veľa peňazí. Každý cent treba dvakrát obrátiť,“ dostávame jednoduchú odpoveď.
Novopečeným rodičom nie je dvakrát do reči. A nielen im. Partia nechce vystavovať svoje pohnuté príbehy ako do výkladu, veď niet sa čím chváliť. Trápenia a smútky si ponecháva len pre najbližších.
Celý článok si prečítate v aktuálnom vydaní Piešťanského týždňa, ktoré je v predaji od 7. januára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 6. mája 2024
Meniny má Hermína, zajtra Monika