Ako Muflón Ancijáš sľub dodržal

  • Spravodajstvo
  • 24. decembra 2013, 11:30
  • Autor:Branislav Jobus/red

V knižke Ako Muflón Ancijáš sľub dodržal autor Branislav Jobus z Vrbového voľne nadväzuje na predchádzajúce dobrodružstvá svojskej rozprávkovej postavičky.

Ancijáš má ďalších nových kamarátov a roznáša balíčky, ktorými plní želania. „Na jednom z nich je len adresa – vesmír. Ancijáš je ochotný sa pobrať aj tam, len aby splnil svoj sľub,“ povedal nám B. Jobus. Knihu, ktorú vydalo vydavateľstvo Slovart, svojimi pôvabnými ilustráciami doplnil Igor Derevenec. My vám prinášame úryvok jedného z Ancijášových príbehov, ktoré nie sú určené len deťom.
Ráno sa Ancijáš hlásil u pána riaditeľa. Jednu novinku si všimol nielen on, ale aj zamestnanci pošty. Na ušiach pani Uršule sa hompáľali dve nové zlaté náušnice, dar od Ancijáša, čo kúpil z pôžičky, z ktorej vyšlo nielen na oslavu pre kolegov v novej práci. Pani Príčetná bola pyšná na svoju novú ozdobu, aj keď možno nechápala, akým činom si podarúnok zaslúžila.
„Na dvore pošty máááš odstavenúúú tisííícdvestotrojku. Tu súúú kľúúúče. V podstate je tvoja. Má šrotovúúú hodnotu a po dokončenííí misie si s ňou rob, čo chceš.“ Pustil sa zdĺhavo do vysvetľovania v reči úplne pribrzdený pán riaditeľ.
„Celááá misia je financovanááá zo špeciááálnych zdrojov. Ide mi o všetko. Ide mi o moju poštááársku česť. Na úúúčet ti bude chodiť odmena po každom odovzdanom balíííku. O chvíííľu ti nabehne záloha. Ty mi len nahlááás, keď bude všetko hotovo. V túúú sekundu prááášim odtiaľto preč. A v túúú minúúútu dostááávaš odo mňa špeciááálny hodnotný dar. Nechaj sa prekvapiť, čo to bude. Zááásielky majúúú buď nesprááávneho odosielateľa, alebo si ich neprebrali, ale vo väčšine prííípadov som nikdy ani nepočul o miestach, na ktorééé mali byť doručenééé. Nenašiel som takúúú obec ani som netušil, kde hľadať. Nuž, to je moje bremeno, to je môj kríííž toto,“ dolamentoval pán riaditeľ a Ancijášovi podal trasúcou sa rukou kľúče od starého dlhoodstaveného vozidla.
Balíky, o ktorých existencii zamestnanci pošty doposiaľ ani len netušili, povynášali o chvíľu na dvor pošty pod prístrešok, kde stála spomínaná Škoda 1203.
Ancijáš po nej hodil očkom, no zatiaľ si nedovolil do nej nastúpiť. Najprv prášil domov po dážďovku Milicu a naspäť sa vrátil aj s kabelou na náradie, ktoré bude, keď vyštartuje na cesty s týmto starým vozidlom, určite potrebovať.
Cvak. Muflón odomkol zámok na aute a otvoril škrípajúce dvere.
Pokračovanie príbehu nájdete vo vianočnom dvojčísle Piešťanského týždňa a v knižke Branislava Jobusa.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 6. mája 2024
Meniny má Hermína, zajtra Monika