Matrikárky nezapísali Prezidenta

  • Spravodajstvo
  • 23. decembra 2013, 08:51
  • Autor:sita/red

Ani v roku 2013 nechýbali kuriózne voľby mien.

Najpoužívanejšími menami na Slovensku v roku 2013 boli Jakub a Nela. Vyplýva to z prieskumu, ktorý uskutočnil portál Najmama.sk v spolupráci s matrikami.
Víťaz medzi chlapčenskými menami sa od roku 2012 nezmenil. Druhé miesto minulého roku patrí Adamovi. Za ním nasledujú Samuel a Michal, ktorí si udržali pozície z roka 2012. Na piate miesto sa dostalo meno Lukáš, ktoré v  roku 2012 obsadilo druhú priečku. Piatym a šiestym najobľúbenejším menom sú Filip a Tomáš, pričom obidvaja sú v tabuľke nováčikmi.
Najviac rodičov dalo svojim dcéram v minulom roku meno Nela, ktoré si oproti  roku 2012 polepšilo o tri miesta. Nováčikom v rebríčku je Natália, ktorá obsadila druhú priečku. Tretia skončila Ema a štvrtá Nina. Víťazka roku 2012 Sofia skončila piata. O jednu priečku si v roku 2013 polepšila Viktória, ktorá je na šiestom mieste. Rebríček siedmich najpoužívanejších dievčenských mien uzatvára Simona. Výsledky prieskumu tiež ukázali, že Slováci sa po období rôznych zahraničných mien vracajú k tým tradičným. Čoraz viac sa v matričných záznamoch vyskytujú mená ako Jozef, Peter, Anna alebo Hana. Rodičia tiež viac využívajú možnosť dať deťom dve krstné mená.

Ani v roku 2013 nechýbali kuriózne voľby mien. V Košiciach pribudla občianka menom Mischa Chukwunonyelum či občan Polychronis. V bratislavskej Petržalke zapísali netradičné mená ako Mercedes, Simara a Noel, v Žiline zase Anchel, v Nitre Freya, Kirillia v Michalovciach alebo Habibah v Trnave. Pracovníčky matrík tiež uviedli, že niekedy sa rodičia snažia zapísať také mená, ktoré v skutočnosti menami ani nie sú, ako napríklad Junior II. alebo Prezident.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 2. mája 2024
Meniny má Žigmund, zajtra Galina