Kuchárkam dal diplom minister

  • Spravodajstvo
  • 23. decembra 2013, 09:00
  • Autor:vd

Vedúca jedálne v Základnej škole na Komenského ulici vo Vrbovom Zuzana Dubovská patrí medzi ľudí, ktorým sa povolanie stalo poslaním.

Nie je to tak dávno, čo na vlastnom aute zháňala suroviny pre deti s diagnózou celiakia. Varili tu totiž okrem bežnej stravy aj špeciálnu bezlepkovú diétu. Táto kuchyňa už niekoľko rokov v praxi realizuje projekty, ktoré napomáhajú zdravej výžive školákov. Jeden z nich je zameraný na mlieko, druhý na ovocie. Za ich úspešnú realizáciu získala Z. Dubovská diplom z ministerstva školstva.
Ocenili ju za iniciatívnu prácu v oblasti zdravého životného štýlu a prevenciu výživou detí a mládeže v školách a školských zariadeniach. Skromne však poznamenala, že ide o tímovú prácu, pretože bez kolegýň by to nešlo. „V praxi to znamená, že kuchárky ku každej porcii jedla dajú dieťaťu jeden až dvakrát týždenne pohár mlieka a raz mliečny výrobok,“ povedala pre Piešťanský týždeň Z. Dubovská. Mlieko by síce chceli ponúkať každý deň, no limitujú ich financie. Ovocie aj ovocné šťavy škole dodáva firma z Veselého. A tak žiaci na „dolnej škole“ dostávajú raz za týždeň jablko aj ovocnú šťavu.
„Priznám sa, ocenenie z ministerstva ma prekvapilo, pretože v regióne je viac školských jedální, ktoré sa zapojili do projektov. No my sme jediní v kraji, čo pripravovali deťom tri roky diétne jedlá pre celiatikov a diabetikov. Bolo to náročné, pretože sme sa museli najskôr sami naučiť, ako sa špecifické pokrmy pripravujú. Museli sme presne dodržiavať postupy a kupovať produkty, ktoré celiatikom neublížia. Deti postupne rástli, vychádzali zo školy a počet diétnych stravníkov sa zredukoval na dvoch. Jeden žiak je diabetik, druhý celiatik,“ opísala situáciu vedúca jedálne.
A tu nastal problém. Hoci by diétne jedlá varili radi, ukázalo sa, že by prevádzka vykazovala stratu. „Ku každému druhu jedla, ktoré navaríme, musíme vyrobiť vzorku, ktorá obsahuje 50 gramov mäsa. Ale bežná porcia mäsa pre nižšie ročníky je menšia. Vzorku musíme podľa zákona odložiť do chladničky a skladovať 48 hodín. Ak by sa totiž dieťaťu pohoršil zdravotný stav a rodičia by nás vinili, že v škole sme spravili diétnu chybu, podľa vzorky by hygienik určil kvalitu jedla. Na tieto vzorky nemáme peniaze. A okrem toho diéty musí pripravovať vždy jedna kuchárka v odlišných nádobách. Tie by sme si museli kúpiť, pretože pre jedného sa jedlo vo veľkom hrnci pripraviť nedá,“ vysvetlila Z. Dubovská.
Ak by teda zriaďovateľ, ktorým je mesto Vrbové, dokázal vyčleniť prostriedky na prípravu vzoriek, kúpu nádob, ale tiež motivačné príspevky pre už aj tak dosť vyťažené kuchárky, je možné, že k vareniu dvoch diét by sa na tejto škole mohli vrátiť. Variť dve odlišné diéty po jednej porcii i vzorke sa za daných podmienok neoplatí.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 2. mája 2024
Meniny má Žigmund, zajtra Galina