Hoteláci počas Gastra pokrstili kalendár múčnikov a dezertov

  • Kultúra a spoločnosť
  • 23. decembra 2013, 08:30
  • Autor:ip

Hotelová akadémia Ľudovíta Wintera znovu pripravila tradičnú prehliadku sviatočne prestretých tabúľ, sladkých koláčikov a ďalších výtvorov študentov tejto piešťanskej školy.

Podujatie Gastro Vianoce 2013 sa na pôde školy uskutočnilo v utorok 10. a v stredu 11. decembra.
Počas utorkového slávnostného otvorenia podujatia mohli hostia na recepcii ochutnať rôzne sladké i slané dobroty a pochúťky. Súčasťou programu boli ukážky spoločenských tancov a predvádzanie sabráže – otvárania sektu odseknutím hrdla fľaše. Okrem toho hoteláci pokrstili školský kalendár na rok 2014.
„Kalendár s názvom Naše múčniky a dezerty na rok 2014 sme pripravovali od septembra tohto roku a obsahuje 26 originálnych a zaujímavých receptov,“ povedal pre Piešťanský týždeň riaditeľ školy Ladislav Blaškovič.Gastro Vianoce boli podobne ako po minulé roky typické tým, že ľudia mohli vidieť prácu študentov a na vlastných chuťových pohárikoch vyskúšať ich kuchársku a cukrársku šikovnosť. Triedy a odborné učebne sa minulý týždeň tradične premenili na vyzdobené čajovne, kaviarne, vinárne a tematické reštaurácie.
V spojovacej chodbe a priestoroch učební mali ľudia možnosť vidieť prehliadku cukroviniek či slaných dobrôt. Niekoľko študentov premieňalo ovocie na umelecké diela.

Carving je na hotelovej akadémii veľmi populárny.

Carving – vyrezávanie ornamentov a kvetov do ovocia a zeleniny – sa na škole teší veľkej obľube. Okrem toho hoteláci priamo pred očami návštevníkov pripravovali oblátky a flambované palacinky.
„V každom stredisku sme podávali rôzne druhy občerstvenia. Študenti pripravovali alkoholické a nealko miešané drinky. V jednom stredisku používali novinku na poli slovenských alkoholických nápojov. Ľudia mohli ochutnať tatársky biftek či zabíjačkové špeciality. Podľa návštevníkov v najúspešnejšom stredisku tohto ročníka bolo možné vyskúšať klobásky, údené koleno a zapiť to nealkoholickým pivom,“ spomenula zástupkyňa riaditeľa Eva Bernátová. Ďalej dodala: „V medovníkovom domčeku sa ľudia mohli vyhrať pri workshope maľovania perníkov, v ďalšom stredisku mali možnosť si vypočuť rôzne zaujímavosti o káve a pomaškrtiť si na sladkostiach, veterníkoch či pralinkách. V Jazz bare hrala naša miestna kapela, ktorú sme založili v tomto školskom roku.“
Cukroviniek bolo na prestretých stoloch naozaj dostatok.

Súčasťou podujatia bola i prehliadka slávnostných vianočných tabúľ. Jedáleň školy z jedného kúta dýchala atmosférou tradičných sviatkov na dedine a v ďalšom zase slávnostné prestieranie pripomínalo stôl z rozprávky. Porota hodnotila najlepšiu trojicu tabúľ. Bronzovú priečku získalo prestieranie s názvom Thermia Palace. Druhí bola trieda 4. B s tabuľou Posedenie u Štúrovcov. Prvenstvo si v tomto roku vyslúžili žiaci z 3. B za Vianoce v horárni.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
nedeľa, 28. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila