„Exhavran“ Bartánus: Ponuka, ako tá zo Švajčiarska, sa neodmieta

  • Hokej / Šport
  • 23. decembra 2013, 09:13
  • Autor:th

Marek Bartánus prišiel na začiatku sezóny do mužstva ŠHK 37 Piešťany ako veľká ofenzívna posila. Pred zápasom s Nitrou však využil svoju klauzulu v zmluve a odišiel za lepšími podmienkami do druholigového švajčiarskeho mužstva HC Ajoie.

Marek Bartánus prišiel na začiatku sezóny do mužstva ŠHK 37 Piešťany ako veľká ofenzívna posila. Svoje hokejové kvality potvrdil aj počas pôsobenia u „havranov“, keďže zaznamenal 19 kanadských bodov (9+10). Pred zápasom s Nitrou však využil svoju klauzulu v zmluve a odišiel za lepšími podmienkami do druholigového švajčiarskeho mužstva HC Ajoie, kde podpísal zmluvu do konca roka s možnosťou predĺženia. O tom, ako sa mu v kúpeľnom meste páčilo, porozprával v rozhovore pre Piešťanský týždeň.
Ako by ste zhodnotili svoje pôsobenie v Piešťanoch?
Som rád, že som tu mohol pôsobiť, cítil som sa veľmi dobre. V kabíne je super partia chalanov, do ktorej som hneď zapadol. Snažil som sa v každom zápase odovzdať maximum a myslím si, že sa mi to celkom podarilo, takže som odišiel s dobrým pocitom.
Budete teda na angažmán u „havranov“ spomínať v dobrom?
Ako som už povedal, cítil som sa veľmi dobre, nakoľko mám v Piešťanoch aj rodinu, takže manželka nebola sama, keď som bol na zápasoch.
Na Piešťany budem vždy spomínať s úsmevom.
Váš prestup do Švajčiarska sa zrodil veľmi rýchlo. Kedy prebehli prvé jednania?
Jednania boli priam bleskové. Trvalo to asi dve hodiny a prestup bol na svete. Švajčiarsko je pre mňa lukratívne, život a podmienky sú tam asi na najvyššej úrovni. Nemal som nad čím dlho rozmýšľať a tejto šance som sa hneď chytil.
V mužstve HC Ajoie pôsobí Vladimír Dravecký. Akú veľkú zásluhu má na vašom prestupe? Mali ste dobré informácie o novom klube?
V najväčšej miere vďačím jemu za to, že tu môžem byť. S Vladom som bol v kontakte od začiatku sezóny a hovoril, že je veľmi spokojný. O mužstve som toho veľa nevedel, azda len, že to je malé mestečko so srdečnými ľuďmi, kde sa každý pozná s každým.
Čo od vás v klube očakávajú?
Hlavne produktivitu. Každé mužstvo môže mať iba dvoch cudzincov, takže si ich dôkladne vyberajú. Dúfam, že sa mi to podarí naplniť a rád by som vo Švajčiarsku ostal.
Boli podmienky, ktoré vám vo Švajčiarsku ponúkli, bezkonkurenčné?
Áno. Aj napriek tomu, že je to druhá liga, ponúknuté podmienky nemali konkurenciu, nemal som nad čím rozmýšľať.
Neplánovali ste v Piešťanoch zostať do konca sezóny?
Táto alternatíva tam na začiatku nebola, no postupom času som nad tým začal uvažovať, keďže každú chvíľu čakáme druhý prírastok do rodiny a v Piešťanoch som sa cítil udomácnene. Potom však prišla táto ponuka a to sa neodmieta.
V minulosti ste odišli do českej extraligy ako najlepší strelec slovenskej najvyššej súťaže, no výraznejšie ste sa nepresadili. Je až taký veľký rozdiel medzi našou extraligou a českou?
V českej lige majú mužstvá široký káder, a preto je presadiť sa ťažšie ako u nás. Myslím si, že sa tam aj dôslednejšie bráni a ťažšie sa presadzuje. Hra je rýchlejšia a finančné podmienky sú tiež na inej úrovni ako u nás.

Zmenila sa slovenská extraliga za tie roky, čo ste pôsobili v cudzine?

Myslím si, že trošku oslabila oproti tomu, keď som odchádzal do Čiech. Je veľa faktorov, ktoré to ovplyvňujú, ale to je na dlhšiu debatu.

Vaša sestra je basketbalistkou Piešťanských Čajok. Aké to bolo po dlhej dobe sa stretnúť opäť v jednom meste?

Bolo to pre mňa príjemné spestrenie voľna. Snažil som sa byť na každom zápase Čajok a sestru povzbudzovať. Trávili sme spolu dosť času, keďže som na začiatku môjho pôsobenia v Piešťanoch u nej býval, a myslím si, že aj ona bola rada, že nebola sama.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 6. mája 2024
Meniny má Hermína, zajtra Monika