Mramorový palác možno vidieť už len v múzeu

  • Spravodajstvo
  • 18. decembra 2013, 09:52
  • Autor:sita

Výstava v Balneologickom múzeu približuje budovu, ktorá mala byť symbolom luxusu, napokon sa stala prepadákom

Už takmer zabudnutý architektonický skvost Piešťan približuje výstava o Kúpeľoch Františka Jozefa, ktorú pripravilo miestne Balneologické múzeum. Prvá honosná stavba v Piešťanoch mala na prelome 19. a 20. storočia lákať tú najbohatšiu klientelu, napokon sa stala prepadákom. V tomto roku uplynulo 115 rokov od otvorenia kúpeľov, ktoré boli pomenované po panovníkovi Františkovi Jozefovi I. Múzeum vystavuje pohľadnice, technické výkresy, fotografie, ale aj model Františkových kúpeľov.

S myšlienkou postaviť kúpeľnú budovu pre náročných a bohatých hostí prišiel nájomca kúpeľov Ľudovít Winter. Mramorový palác, ako kúpele plné luxusu volali, otvorili v júli 1898. Spočiatku naozaj prilákali viac kúpeľných hostí, tí však časom začali dávať prednosť starším Napoleonským kúpeľom. "Budova nebola postavená na prameňoch termálnej vody, voda sa musela dopravovať potrubím a tým sa ochladzovala. Nebolo tiež dobre vyriešené odpadové potrubie, pri kolísaní hladiny Váhu sa voda z rieky dostávala do bazénov a znehodnocovala tak liečebný proces," povedal o začiatku konca komfortných kúpeľov Martin Kostelník z Balneologického múzea v Piešťanoch, ktorý napísal o dnes už neexistujúcej budove knihu. Winter sa nevzdal a postavil luxusný hotel Thermia Palace s kúpeľným domom Irma, tentoraz už priamo nad termálnym prameňom. Mramorový palác prestal slúžiť na liečebné účely po troch desaťročiach od otvorenia. Potom už budova na Kúpeľnom ostrove slúžila len ako sklad, prípadne ubytovňa pre zamestnancov. Existovalo viacero plánov na jej prestavbu na liečebňu pre vojenských dôstojníkov, štátnych úradníkov alebo na kultúrno-spoločenské centrum, no zostalo len pri plánoch. V roku 1967 jednu z najkrajších stavieb Piešťan zbúrali.

"Chybou bolo hľadať len krásu a estetiku. Záujem chorých bol zanedbaný, i keď mal byť prvoradý," napísal s odstupom času v spomienkovej knihe Ľudovít Winter. Podľa Kristíny Stankovskej, vnučky jeho brata Imricha Wintera, si zlú investíciu vždy vyčítal, ale s búraním Mramorového paláca nikdy nesúhlasil. V čase búrania už boli celé piešťanské kúpele dávno zoštátnené a na pripomienky Wintera nikto nebral ohľad.

Výstava Kúpele Františka Jozefa – stratený architektonický skvost Piešťan potrvá vo výstavných priestoroch Vily dr. Lisku do konca februára budúceho roka.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 2. mája 2024
Meniny má Žigmund, zajtra Galina