Keď ukradol salónku zo stromčeka, mal v ústach Vianoce

  • Spravodajstvo
  • 18. decembra 2013, 09:26
  • Autor:jk

Rodák z Piešťan Marián Geišberg o meste tvrdí, že je v ňom „VARENÝ A PEČENÝ“

Svetlo sveta uzrel v piešťanskej nemocnici a svoje narodeniny oslavuje deň pred Vianocami. Dnes žije vo Vlčkovciach pri Trnave. Je nielen známym slovenským hercom, ale tiež pesničkárom, spisovateľom, humoristom i glosátorom. MARIÁN GEIŠBERG.
Narodili ste sa v Piešťanoch. Hoci ste si ich veľmi neužili, máte na ne dosť silné väzby.
Áno, narodil som sa v piešťanskej nemocnici, hoci moji rodičia tam nebývali. Tá nemocnica bola spádová, ale moja rodina, sesternica a teta bývali vždy v Piešťanoch, a tak som tu varený a pečený. U Janky Eliášovej, dcéry tety Milky, sestry mojej mamy, ktorá toho času žije v Podolí. Janka má muža, spolu majú deti, ešte má brata Ruda a s tým som sa pri Váhu v lodenici učil fajčiť golden smartky, keď sme na Kupeckého ulici zliezli po rímse ich domu a nocou sa túlali, aby sme nad ránom vyliezli, zaľahli a budili dojem, že sme spali doma. Teda ma napadnú prázdniny, rodina a teraz zubár, lebo Marek Salka a Tánička Kašparová sa mi v Piešťanoch starajú o chrup, aby som prehryzol v živote, čo sa ešte prehrýzť dá. Prichádza mi na um tiež Editka Bjeloševičová, šéfka kultúrneho domu. Lebo tam odjakživa hrávam divadlo. So Slovenským národným divadlom, Štúdiom L+S. Ba i s trnavským, martinským, možno aj nitrianskym, nepamätám si už. Aj herec Juraj Slezáček v Piešťanoch nachádza pokoj.

M. Geišberg v Piešťanoch krstil knihu muzikantovi a kamarátovi P. Remišovi.

Pod „spádovú“ nemocnicu patrilo veľa dedín.
Šípkové je tá obec. Tá spôsobila, že som sa narodil v Piešťanoch. Raz som tam natáčal film a jeden človek mi povedal, že ma pozná, že ma prebaľoval, keď som bol maličký, a posr..ný som bol vraj až za ušami. Z toho vyplýva, že si na to nepamätám. Ani jeho, ani obec a medzi nami začína sa mi to diať znova. Teraz. V šesťdesiatke. Ale stolicu, samozrejme, udržím.
Ste priam ideálny typ na vianočný rozhovor. Narodili ste sa 23. decembra, deň pred Štedrým večerom. Takéto deti však mávajú jednu smutnú nevýhodu – ich narodeniny zatieňujú práve Vianoce.
S darčekmi v detstve to bolo tak. Jedna ponožka na narodeniny, druhá pod stromček. Poznajú to všetky deti okolo Vianoc, ktoré rástli v „socíku“, keď bolo chudobnejšie a nebolo mandarínok tak ako teraz, lebo prišli plesnivé z Juhoafrickej republiky. Treba si zvyknúť, že za komunistov mandarínky nikdy nebudú.
Celý, doplnený, rozhovor si prečítate vo vianočnom dvojčísle Piešťanského týždňa, ktoré vyšlo 17. decembra.
Dávame do pozornosti, že nasledujúce číslo Piešťanského týždňa (1/2014) bude v predaji od 7. januára 2014.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav