Labutie jazero bolo vrcholom divadelnej sezóny

  • Spravodajstvo
  • 16. decembra 2013, 16:20
  • Autor:Viera Dusíková

Po prvýkrát v histórii zatancoval Kyjevský City balet svoje skvostné dielo – Labutie jazero na doskách Domu umenia. V dvoch predstaveniach, ktoré sa konali v sobotu 14. decembra uvidelo toto klasické dielo takmer 1300 divákov. Kyjevčania vypredali piešťanský stánok kultúry do posledného miesta. Diváci boli nadšení. Klaňačky sprevádzali dlhé standing ovations, no potlesk sa ozýval aj počas predstavenia po každom vydarenom tanečnom výkone. Do Piešťan prišli na Labutie jazero ľudia zo širokého okolia, dokonca aj z východu Slovenska.

Hudobný skladateľ Piotr Iľjič Čajkovskij použil k napísaniu Labutieho jazera libreto Valentina Petroviča Begiča a Fedora Vasiljeviča Gelcera, ktorí  siahli po predlohe nemeckej národnej rozprávky – Labutí prúd. Napísali príbeh mladého princa Siegfrieda, ktorý sa za mesačnej noci stretne  s bielou labuťou. Do tejto podoby krásnu princeznú Odettu zaklial zlý čarodejník Rotbart. Oslobodiť ju môže iba čistá, verná láska. Prichádza čas, keď si má princ vybrať nevestu a stať sa kráľom. Čierny čarodejník mu nastraží pascu a na zámok mu privedie svoju dcéru Odíliu – čiernu labuť, ktorá má čarami poblázniť Siegfriedovu hlavu. Takmer sa jej to podarí.  Nakoniec však dobro víťazí nad zlom, láska nad zlými mocnosťami. A princ oslobodí svoju milovanú bielu labuť – Odettu.  
Viac sa dočítate o tomto podujatí vo vianočnom dvojčísle našich novín, ktoré budú v stánkoch od utorka 17. decembra. Pozrite si fotogalériu a zostrih baletného predstavenia.
((myvideo:1))

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 2. mája 2024
Meniny má Žigmund, zajtra Galina