Ovocné šťavy – Zdravé osvieženie na každý deň

  • Spravodajstvo
  • 15. decembra 2013, 21:05
  • Autor:red

Čerstvé šťavy z ovocia sú vynikajúce nielen svojou lahodnou chuťou, ale predovšetkým vysokým obsahom vitamínov, minerálov, živých enzýmov a ďalších biologicky významných látok.

Ich hodnota je dnes uznávaná lekármi, liečiteľmi a rovnako aj dietológmi.
Účinnosť štiav sa odôvodňuje tým, že sa tekutá potrava získaná oddelením vitálnych látok a vody od vlákniny, obzvlášť rýchlo strávi. Zažívacie pochody nutné k oddeleniu vitálnych látok od vlákniny vyžadujú prácu zažívacích orgánov a čas. Strávenie celých ovocných plodov a celej zeleniny potrebuje energiu a zdrojom tejto energie je potrava.
Čerstvé ovocné či zeleninové šťavy majú obdivuhodné detoxikačné a regeneračné schopnosti. Ovocie obsahuje organické kyseliny, ktoré pomáhajú odstraňovať toxíny z tráviaceho traktu. Citrusové plody obsahujú kyselinovú zlúčeninu – kyselinu citrónovú a iné druhy ovocia poskytujú miernejšie, napríklad kyselinu vínnu, jablčnú a pod. Pomaranče a jablká obsahujú pektín, ktorý môže absorbovať tuky a toxíny zo zažívacieho traktu.
Príjem ovocnej šťavy má na ľudský organizmus zásaditý účinok. Pre svoje správne fungovanie má ľudské telo vymedzenú hodnotu pH, pohybujúcu sa na prahu zásaditej stupnice. Už jeden jediný pohár ovocnej alebo zeleninovej stavy pomôže obnoviť acidobázickú rovnováhu vášho organizmu , ktorá je základom zdravia. Na prevenciu chorôb odporúčame každému aj tým , ktorí si myslia, že sú zdraví, vypiť denne aspoň tri decilitre ovocnej či zeleninovej šťavy.
Ideálne by bolo pripraviť si doma vždy čerstvú šťavu, avšak rýchly životný štýl nám to vždy neumožňuje. Preto je možné na trhu nájsť široký sortiment štiav, či už ovocných, alebo kombinácie ovocie a zeleniny, alebo len zeleninové.
Základom ovocných štiav je jablko. Je to naše domáce ovocie, ktorého máme dostatok aj v záhradách. Jablková šťava je pomerne sladká, má príjemnú chuť (v závislosti od odrody jabĺk). Má čistiacu schopnosť, ktorá sa prejavuje predovšetkým pri zápche. Čerstvá surová jablková šťava je veľmi užitočná pri horúčke a zápaloch. Významný zdroj flavonoidov a ďalších fytonutrientov so silnou antioxidačnou aktivitou – obsahuje fruktózu, vitamíny C a E, draslík, fosfor, vápnik, horčík, síru, železo a ďalšie minerálne látky. Prevencia chronických ochorení, udržiavanie a podpora zdravia znižuje riziko vzniku rakoviny, srdcovo-cievnych chorôb, astmy, cukrovky, zlepšuje pľúcne funkcie, uplatňuje sa pri znižovaní hmotnosti.
Tým, že jablko ako základ je sladšia zložka, je možné k nemu dopĺňať ďalšie príchute. Napríklad v kombinácii so slivkou je dôležitá pre peristaltiku čriev u dlhodobo ležiacich pacientov. V kombinácii s mrkvou je vďačným výživovým doplnkom pre menšie deti. Na prekonanie nachladnutia a chrípky v zimnom období vám pomôže šťava z jablka s rakytníkom. Ak sa potrebujete postarať o váš cievny systém, siahnite po kombinácii jablko – arónia. Ak ste častými darcami krvi, doprajte si pohár jablkovo-cviklovej šťavy. Alebo len tak na osvieženie šťavu s jablkom a lesným ovocím.

Čerstvé ovocie z Veselého v centre Piešťan

Široký sortiment ovocných štiav nájdete v našej predajničke v Piešťanoch na Rázusovej ulici oproti hotelu Satelit (v pasáži Slávie centra za rybárskymi potrebami vo dvore). Okrem toho tu máme pre vás pripravené zdravé sirupy z rakytníka či arónie, med, džemy z nášho ovocia, bylinné a ovocné čaje a iné zdravé „mňamky“. A, samozrejme, vždy čerstvé ovocie z našich sadov.
info: 033/779 63 22 www.plantex.sk
Ovocná či zeleninová šťava:

  • vyrába sa iba z čerstvého ovocia a zeleniny, 1 l = 1,6 kg ovocia
  • ošetruje sa len pasterizáciou, žiadne konzervanty
  • bez prídavku vody, sladidiel, ochucovadiel a inej chémie
  • bez použitia koncentrátov, bez filtrácie
  • balenie uchovávajúce čerstvosť


v nezmenenom stave minimálne deväť mesiacov (čerstvosť umožňuje ventil na sáčku, ktorý zamedzí prístupu vzduchu a tým predĺži trvanlivosť)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 30. apríla 2024
Meniny má Anastázia, zajtra Amarila, Pamela