Pravý černošský gospel v piešťanských kúpeľoch!

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 14. decembra 2013, 19:01
  • Autor:slk

Jeden z najúspešnejších amerických černošských zborov HOWARD GOSPEL CHOIR z Howard University vo Washingtone D.C. vystúpi presne týždeň pred Vianocami – v utorok 17. decembra o 19.30 h – v kongresovej sále na Kúpeľnom ostrove v Piešťanoch.

Vystúpenie zboru, ktorý slávi 45. výročie vzniku, ovenčeného mnohými cenami, navyše spoluúčinkujúceho po boku hviezd ako Stevie Wonder, reverend James Cleveland, Patti LaBelle, The Clark Sisters či džezová legenda Tony Bennet, je druhou zastávkou v európskom turné po gruzínskom Tbilisi a pokračuje v ukrajinskom Kyjeve. Vstupné je 10 eur.
Zbor vznikol v roku 1968 a bol prvým univerzitným zborom svojho druhu v USA. Je držiteľom množstva ocenení – Black Caucus of Music Educators National Conference Award, najlepší chrámový zbor od Washington Area Music Association
(1989), prvé miesto v National Performing Arts Society College Choir Workshop (2001), resp. druhé miesto v Gospel Heritage Foundation College Choir Competition (2006).
Počas existencie dosiahol zbor veľmi vysoký umelecký štandard a jedinečný hudobný výraz a zvuk. Jeho repertoár zahŕňa súčasný i tradičný gospel, cirkevné hymnusy, černošské spirituály a klasicky aranžované chorály. Účinkoval pri mnohých významných príležitostiach v Bielom dome, v budove Kapitolu, v Constitution Hall, Kennedyho Centre, Corcoran Gallery of Art… a okrem iného na oslavách inaugurácie amerického prezidenta Baracka Obamu. Spolupracuje s poprednými televíznymi stanicami a pravidelne nahráva – zbor doteraz vydal deväť CD nosičov.
Pravidelne koncertuje v ostatných štátoch USA a zahraničí – v Kanade, na Barbadose, Švédsku, Dánsku, Taliansku, Čiernej Hore… V roku 2007 navštívil zbor po prvýkrát Slovensko, keď spolu s operným sólistom Marianom Pavlovičom absolvoval desaťdňové turné. Napriek všetkým dosiahnutým úspechom je hlavným cieľom zboru hudbou a piesňou šíriť evanjelium. V súčasnosti je pod hudobným vedením detroitského rodáka – dirigenta a speváka Cliftona Rossa III.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián