Mak – Prevencia proti rakovine

  • Spravodajstvo
  • 14. decembra 2013, 18:40
  • Autor:ip

Centrum výskumu rastlinnej výroby v Piešťanoch pripravilo pre všetkých záujemcov ďalšiu zo série zaujímavých prednášok o známych plodinách.

Tentoraz sa vo štvrtok 5. decembra v priestoroch Kursalonu hovorilo o téme – mak, potravina alebo droga. O rozprávanie o tejto zaujímavej plodine sa postarali pracovníčky Darina Muchová a Michaela Havrlentová.
Do histórie maku prítomných v krátkosti zasvätila D. Muchová: „Mak priniesol ľudstvu veľa úžitku, ale aj nešťastia. Obsahuje totiž látky, ktoré mnohí zneužívajú. Rastlinka sa pravdepodobne do sveta dostala z oblasti Stredomoria. O jej pestovaní máme dôkazy už okolo roku 6000 pred naším letopočtom. Veľkým pestovateľom bol napríklad Cyprus. Na druhej strane ópium, ktoré sa získava z makovíc, poznali napríklad v starovekom Egypte či antickom Grécku. Tu bohovia Hypnos či Morfeus boli často zobrazovaní s makovicami v rukách. Ópium sa približne do 18. storočia využívalo na lekárenské účely, no prišlo i na jeho zneužívanie. Medzi Anglickom a Čínou dokonca zúrili ópiové vojny. V súčasnosti sa mak pestuje na všetkých kontinentoch a v rebríčku plodín mu patrí desiate miesto.“ Okrem histórie D. Muchová hovorila o jednotlivých odrodách maku, ktoré sa pestujú na Slovensku, či o kontaminácii semena maku morfínom. Dodala, že túto nebezpečnú látku je možné z maku odstrániť premytím alebo priamo pri pečení.
M. Havrlentová sa pozrela pod povrch makového semienka: „Semienko obsahuje významné množstvo lipidov – tukov, až 50 percent. Má množstvo nenasýtených mastných kyselín, ktoré pomáhajú pri predchádzaní rakovine či srdcovo-cievnym ochoreniam. Pomáhajú potláčať zápalové procesy v organizme. Mak sa môže konzumovať priamo, ale aj v podobe zastudena lisovaného oleja. Je to veľmi pekná náhrada olivového oleja.“
Mak obsahuje 40 percent potravinovej vlákniny. Nie je to zbytočná látka, chráni organizmus pred civilizačnými chorobami a upravuje hladinu cholesterolu, prečisťuje tráviaci trakt a pomáha redukovať hmotnosť. Semienko maku má i veľké množstvo vápnika, mangánu a medi. Vápnik sa tam nachádza vo forme, ktorú telo dokáže veľmi dobre využiť, preto sa s makom dá bojovať i proti rednutiu kostí. Obsahuje až 12-násobné množstvo vápnika ako je v mlieku.
Prítomní hostia mohli ochutnať aj výrobky z maku. Centrum pripravilo sladké záviny s plnkou z modrého, ale aj bieleho maku. Okrem toho organizátori každého obdarovali vrecúškom so semienkami.

0 Shares

Najnovšie správy

Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 30. apríla 2024
Meniny má Anastázia, zajtra Amarila, Pamela