Vacuumschmelze – firma s najväčším počtom zamestnancov v regióne

  • Spravodajstvo
  • 10. decembra 2013, 18:09
  • Autor:jk

Riaditeľ VAC: Dôraz kladieme na čestné zaobchádzanie so zamestnancami.

Na čele slovenskej pobočky VACUUMSCHMELZE v Hornej Strede stojí riaditeľ Dr. Franz-Josef Schulte. Piešťanský týždeň sa s ním zhováral, prečo si spoločnosť vybrala práve Hornú Stredu, aj o tom, ako sa jej darí zvládať hospodársku krízu.
Má vaša spoločnosť svoju firemnú filozofiu? Aké výhody z nej plynú v porovnaní s inými firmami?
VACUUMSCHMELZE je firma bohatá na tradície, ktorá dbá predovšetkým na veľmi vysokú kvalitu produktov, ako aj spokojnosť zákazníkov. Kladieme dôraz na čestné zaobchádzanie s našimi zamestnancami, ako aj čisté a bezpečné pracovné podmienky. Dôležitú úlohu zohráva aj ochrana životného prostredia. Vďaka širokému spektru našich produktov a výrobných procesov vieme preklenúť problémové obdobia kapacitného vyťaženia, ale aj zamestnať ľudí s najrôznejším vzdelaním.
Prečo ste sa rozhodli pobočku VACUUMSCHMELZE umiestniť práve na Slovensko a práve do Hornej Stredy?
Počas globalizácie ekonomiky vyšlo najavo, že aj pre VAC je potrebné založiť pobočky mimo Nemecka. Okrem USA, Číny a Malajzie bolo v rámci Európy vybrané Slovensko. V jeho prospech bola rozhodujúca zemepisná aj kultúrna blízkosť k Nemecku a k európskym zákazníkom, ale samozrejme i náklady na prácu a dobré skúsenosti s jej kvalitou. Pobočka v Hornej Strede vznikla aj na základe spolupráce s dodávateľom v Piešťanoch, ktorého zamestnancov (a ich know-how) sme chceli prevziať k nám. Aj výhodná poloha vtedajšieho ukončenia diaľnice nám veľmi uľahčila logistiku. Starosta Hornej Stredy nás podporoval a okolie nás prijalo dobre.

Zamestnanci pracujú v hygienických priestoroch.

Ako hodnotíte šestnásť rokov vašich aktivít v našej krajine?
Za to obdobie VACUUMSCHMELZE s.r.o. neustále rástla. Pravidelne k nám prichádzajú nové technológie a na infraštruktúre budov, ako aj na ďalšom vzdelávaní zamestnancov, sa nešetrí. Subvencie alebo daňové oslobodenie sme od štátu k tomu nepotrebovali. Čerstvo reformovaná krajina a finančne priaznivé podmienky v oblastiach pracovného a daňového práva nám však uľahčili, aby sa firma na Slovensku uchytila. Byrokratická administratíva a súvisiace náklady sa v priebehu rokov, našťastie, silno zredukovali, predovšetkým členstvom Slovenska v Európskej únii a zavedením eura. Doteraz sa krajina, špeciálne tento región, vyznačovali dobrou dostupnosťou ku kvalifikovaným pracovníkom a my sme tu vždy našli vhodných zamestnancov. Hľadanie nových sa však stáva čoraz ťažším. Stále menej žiakov sa zaujíma o technické vzdelanie. V priemyselných závodoch sú potrební nielen technici s vysokoškolským vzdelaním, ale dobré šance a možnosti postupu majú aj absolventi technických učebných odborov.
Svet prechádza hospodárskou krízou. Darí sa vám ju zvládať?
Časy, keď sme sa mohli spoľahnúť na istý a pravidelný prísun zákaziek, sú už dávno minulosťou. Odvetvia, do ktorých dodávame naše produkty, očakávajú od dodávateľov vysokú flexibilitu. Dá sa povedať, že nás kríza nezastihla úplne nepripravených. VACUUMSCHMELZE zvládla túto situáciu predovšetkým preradením zamestnancov na iné výrobné prevádzky a využitím pracovných
zmlúv na dobu určitú. Rozsah krízy mal napriek tomu veľký vplyv na všetky výrobné oblasti firmy. Rýchlym prispôsobením rozmiestnenia výroby a dodávateľských reťazcov sme boli schopní sa optimálne nastaviť na zmenené trhové podmienky. Najdôležitejším faktorom sú však spoľahliví zamestnanci. Základný tím, v počte približne 700 osôb, je u nás v priemere sedem až deväť rokov a mnohí zamestnanci, ktorí sú u nás od začiatku, nám zostali verní dodnes.
Dr. Franz-Josef Schulte

Podľa našich informácií sa VACUUMSCHMELZE riadi politikou „otvorených dverí“. Môžete nám ju vysvetliť?
akzvanou „politikou otvorených dverí“ máme na mysli, že naša organizačná štruktúra je postavená veľmi plocho, pričom sa vyžaduje a podporuje priamy kontakt zamestnancov výroby s vedením firmy. Zástupcov zamestnaneckej rady rešpektujeme a berieme vážne. Na základe toho vzniká dobrá a dôverná spolupráca. Počas neustálych dialógov vieme včas zistiť, o aké témy sa zaujímajú a čím sa treba zaoberať. Na druhej strane je každému pracovníkovi jasné, čo od nich očakávajú ich nadriadení. Priamu a otvorenú komunikáciu udržiavame viacerými spôsobmi. Samozrejmosťou je, že dvakrát do roka organizujeme stretnutie vedenia firmy so zamestnancami, kde prezentujeme aktuálnu situáciu spoločnosti.
Vaše plány do budúcnosti ohľadne Hornej Stredy? Ako oslovujete potenciálnych zamestnancov, čím sa chcete prezentovať ako atraktívny zamestnávateľ?
VACUUMSCHMELZE na Slovensku vykazuje veľmi nízku fluktuáciu – v priemere nás na vlastnú žiadosť opustí za rok menej ako 20 zamestnancov. Firma sa vyznačuje priaznivými sociálnymi podmienkami, ako aj úctou, ktorú prejavujeme našim zamestnancom. Administratíva má možnosť využívať pružný pracovný čas, čo je výhodné predovšetkým pre mladé rodiny. V oblasti výroby sa robia nadčasy a mimoriadne zmeny len vtedy, ak to vyžaduje naliehavá zákazka alebo mimoriadna situácia. Vo všeobecnosti VAC prikladá veľký dôraz tomu, aby mohli zamestnanci svoje úlohy plniť hlavne v rámci riadneho pracovného času.
Každý rok sa organizujú rôzne aktivity pre zamestnancov. Tradíciou sú športový deň a vianočný večierok. Tento rok sa konali aj oslavy 90. výročia založenia materskej spoločnosti s početnou účasťou zamestnancov a ich rodinných príslušníkov. Každoročne sú organizované aj spoločné výlety a kultúrne podujatia. Vynakladáme nemalé prostriedky na podporu ďalšieho vzdelávania sa v cudzích jazykoch a v odborných znalostiach. Naši zamestnanci spolupracujú často so zahraničnými kolegami v Nemecku, v Číne alebo so zákazníkmi a dodávateľmi v európskom priestore. Želáme si, aby boli zamestnanci VAC spokojní a stotožnení s firmou.
Zamestnanci pracujú v hygienických priestoroch.
Montážne pracovisko

Šestnásť rokov pôsobenia v Hornej Strede
Spoločnosť VACUUMSCHMELZE založili v roku 1923 v Hanau, neďaleko Frankfurtu nad Mohanom. Podnikateľským zámerom bola špeciálna výroba obzvlášť čistých kovových zliatin. Na tento účel sa začala používať technológia tavenia vo vákuu, z čoho sa odvodil aj názov firmy.
Po počiatočných úspechoch prevzal firmu v roku 1933 SIEMENS. V roku 1999 spoločnosť bola predaná anglickej firme a následne finančnému investorovi. Od roku 2011 patrí VACUUMSCHMELZE americkej OM Group, ktorá je zapísaná aj na Newyorskej burze.
VACUUMSCHMELZE je dnes celosvetovo významný podnik v oblasti výroby magnetických materiálov a z nich ďalej zušľachťovaných produktov. Jedinečné know-how umožňuje nepretržitú inováciu produktov a trvale vedúcu pozíciu na svetovom trhu. Spoločnosť zamestnáva viac ako 4000 zamestnancov v pobočkách: Hanau (Nemecko), Horná Streda (Slovensko), Ulvila (Fínsko), Pekan (Malajzia) a Shenyang (Čína). Obchodné zastúpenie má v 40 krajinách a ročný obrat činí približne 490 miliónov eur.
Výrobky VAC nie je možné zakúpiť bežne v obchode, napriek tomu sa
s nimi často stretávame v každodennom živote. Nachádzajú sa v elektrickej inštalačnej technike, v autách, mechanických hodinách, lekárskej, železničnej a solárnej technike, v telekomunikáciách a v mnohých ďalších odvetviach. Aj detekčné prvky na zabezpečenie tovaru v obchodných domoch obsahujú špeciálny materiál vyrobený práve vo VACUUMSCHMELZE.
Dcérska spoločnosť v Hornej Strede bola založená 17. septembra 1997. Základný tím, ktorý o rok neskôr začal výrobu, tvorilo 120 zamestnancov subdodávateľa z Piešťan.
Dnes tu pracuje 850 zamestnancov v štyroch rôznych výrobných oblastiach. Pochádzajú prevažne z okolia Hornej Stredy v okruhu 20 kilometrov. Väčšina dochádza do práce autobusmi zmluvnej dopravy. Výroba sa organizuje v dvoch alebo troch zmenách, v prípade potreby aj nepretržite sedem dní v týždni.
Z kovových pásov, dodávaných materskou spoločnosťou z Nemecka, sa tu sekajú diely alebo navíjajú toroidné jadrá. Po ich zušľachtení ďalšími pracovnými postupmi sa predávajú zákazníkom z rôznych odvetví alebo sa spracovávajú aj interne. Hlavnými produktmi sú prúdové senzory, transformátory a ďalšie komponenty pre výkonovú elektroniku.
V ďalšej výrobnej oblasti sa upravujú permanentné magnety, vyprodukované v Nemecku. V Hornej Strede nadobudnú konečnú podobu a povrchovú úpravu. Následne sa nalepením na nosný diel spracujú na magnetické systémy. Tieto sa potom používajú ako komponenty pre malé senzory, väčšie rotory a generátory.
Firma chce nadchnúť študentov pre techniku
V spolupráci so slovensko-nemeckou obchodnou a priemyselnou komorou (DSIHK), s firmami aj školami z okolia, sa VAC podieľa na rôznych aktivitách, ktorých cieľom je zmena systému vzdelávania. Je nevyhnutné sa zamerať na praktickú časť odbornej prípravy mladých ľudí pre potreby firiem.
Absolventi stredných škôl s technickým zameraním majú veľké šance nájsť zaujímavú a dobre platenú prácu, napríklad: zoraďovač strojov, nástrojár, údržbár, mechatronik, technický kontrolór alebo programátor riadiacich systémov.
Školy sú pripravené na spoluprácu s okolitými firmami. Problém však spočíva v tom, že počet absolventov nezodpovedá potrebám firiem, keďže záujem o štúdium na školách s technickým zameraním klesá. Dôležité je urobiť krok dopredu a nadchnúť žiakov pre techniku už na základných školách. V spolupráci s firmami by sa mala podporiť výučba technických predmetov, aby mladí ľudia získali prehľad o rôznorodých možnostiach.
Z toho dôvodu ponúka VAC školám exkurzie a študentom technických odborov umožňuje absolvovať prax, ktorej kvalita je zaručená certifikačným programom DSIHK. Mnohé nemecké firmy sa takto zaväzujú dodržiavať stanovené štandardy pre túto oblasť vzdelávania.
V októbri pri príležitosti Dňa otvorených dverí ukázala firma zhruba 600 žiakom základných a stredných škôl z okolia a niekoľkým študentom z Technickej univerzity výrobu, technologické postupy a predstavila pracovné príležitosti. Firma zabezpečila dopravu i občerstvenie a návštevníci sa tak mohli plne sústrediť na zaujímavé témy.
Len takýmto dlhodobým vplývaním na mladých ľudí bude možné pokryť potreby odborníkov v priemyselnej lokalite Slovensko a spoločnosť VACUUMSCHMELZE bude veľmi rada súčasťou týchto projektov.

 Pozrite si fotografie z prevádzky Vacuumschmelze:

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián